Oroszkrém torta


Oroszkrém torta 1.

A tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál sütőpor (vagy három darabos kész tortalap)
A krémhez: 3 dl tej, 2 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaníliás krémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 1/2 csomag zselatin, 2 evőkanál mazsola, 10 dkg cukrozott cseresznye, 3 evőkanál rum, 5 dkg darált dió, idénygyümölcs
A tésztához szükséges alapanyagokból piskótát sütünk kerek tortaformában. A mazsolát rumba áztatjuk. A krémhez a tojások sárgáját a krémporral és kevés tejjel palacsintatészta sűrűségű masszává keverjük. A többi tejet a 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojásfehérjéből 2 evőkanál cukorral kemény habot verünk. A tej felfőzését és a habverést egyszerre időzítsük. A forralt tejet állandó kevergetés mellett a tojássárgájából készített masszához heverjük, és gyenge tűzön sűrű péppé főzzük. Az utolsó fázisban fokozatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásfehérjehabot, majd levesszük a tűzről. Amíg hűl, a maradék cukorral felverjük a tejszínhabot, és a zselatinport fél deci meleg vízben feloldjuk. A hideg sárga krémhez hozzáadjuk a mazsolát, a cukrozott cseresznyét, majd a tejszínhab nagy részét (annyit tegyünk félre belőle, amennyi a díszítéshez kell). A langyosra hűlt zselatint a krémhez keverjük, majd a három lapba vágott tortát ezzel a krémmel megtöltjük, az oldalát és a tetejét vékonyan bevonjuk vele, majd hűtőbe tesszük. Tálalás előtt az oldalát darált dióval, a tetejét tejszínhabbal és idénygyümölcsökkel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Oroszkrém torta 2.

Hozzávalók: 1 doboz babapiskóta;
Krém: 2 dl rum, 7 dkg cukrozott gyümölcs, 1,5 dl tej,  5-6 narancs szelet, 7 dkg mazsola, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, vanília, 4 lap zselatin 4 dl tejszín; tetejére: 4 dl tejszín.
Elkészítése: Elkészítés előtt két nappal rumba áztatjuk a cukrozott gyümölcsöt, a narancsszeletet, a mazsolát. A krém a következő képen készül: A tejet a tojássárgákkal, a porcukorral, egy kis vaníliával habüstben sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a leszűrt gyümölcsöt, hozzáadunk 4 lap, meleg vízben feloldott zselatint, majd a keményre felvert tejszínhabot. Hosszúkás mély tepsit, vajjal kikenjük, soronként lerakjuk a babapiskótát, leöntjük a gyümölcsről leszűrt rummal, és rárakjuk a krémet, egy sor rummal meglocsolt piskótára egy sor krém, a műveletet addig ismételjük, amíg az egész mennyiség el nem fogy. Kifagyasztjuk, tálra borítjuk. A tészta tetejét keményre felvert tejszínhabbal díszítjük.

Oroszkrém torta 3.

Piskótatésztát készítünk 6 tojássárgája, 10 és fél deka cukor, 6 tojás habja és 8 deka lisztből, egyben sütjük, s ha kihűlt 3 részre vágjuk. 8 tojássárgája, 3 és fél deci tej, 14 deka cukorból krémet főzünk, s elvéve a tűzről még keverjük, míg kihűlt. Fél liter tejszint fölverve a krém közé vegyítünk egy kevés vaníliás cukorral együtt s beleteszünk még 7 deka mazsolát és 7 deka citronádot, mit előzőleg már rumban áztattunk. 4-5 lap 1 deci vízben feloldott zselatint is keverünk a krémhez, előveszünk egy tortaformát, alul a krémből teszünk, azután egy bisquit lapot, ismét krémet s így tovább. Jégre tesszük pár órára, s használatkor kiborítjuk.

Oroszkrém torta 4.

2 tojás, 30 dkg cukor, 1 evőkanál magyar étkezési zselatin, 2 dl tej, 20 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 csomag babapiskóta, 0,5 dl rum, gyümölcs (befőtt), mazsola.
A 2 tojássárgáját, 30 dkg cukorral, 2 evőkanál tejjel gőz fölött sűrűre főzzük, ha sűrű, levesszük a tűzről. 1 púpozott evőkanál étkezési zselatint elkeverünk egy kis vízzel, megforrósítjuk, Fél dl tejjel összekeverjük, és a meleg masszába keverjük.
Habosra keverünk 20 dkg vajat, és ha kihűlt a massza, a vajat hozzáadjuk, majd a 2 dl felvert tejszínhabot óvatosan "ráemeljük". Tortaformába rakjuk (szétnyithatóba). Alulra babapiskóta kerül, meglocsoljuk egy kevés rummal, gyümölccsel, és forró tejbe áztatott mazsolával. Utána krémet teszünk rá.
Ismét babapiskóta, rum, gyümölcs, mazsola. A tetejére krém kerül. Díszítése gyümölccsel és tejszínhabbal. Hűtve fogyasztjuk, de csak másnap, hogy az ízek jól összeérjenek.