Hozzávalók, (6 személyre): 1.5 kg
puha disznóhús, 2 kg zeller, gyökér és szár, levél, 6 friss, zöldhagyma, marék
apróra vágott friss ánizs v. kapor, 3 nagy cikk fokhagyma, 1-1.5 kanál liszt
vagy ételkeményítő, só, bors;
Elkészítés:
1. A húst kockákra vágjuk, majd mindegyikbe beleszúrunk mélyen
egy-egy darab fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk, és a húsdarabokat
pirosra sütjük.
2. Átesszük a húsdarabokat egy nagyobb fazékba (kuktafazékba)
majd az olajba zúdítjuk az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, ráöntjük a
húsra. Felöntjük két pohár forróvízzel, és 1 órát lassú tűzön főzzük.
3. A zellergyökeret megtisztítjuk, levágjuk körbe-körbe a héját,
majd 4-5 darabba vágjuk. A zellerszárakat és leveleket megtisztítjuk az
esetleges száradt levelektől, gyökérmaradékoktól és alaposan mindent több
vízben megmosunk.
4. A zellereket hozzátesszük a forrásban lévő húshoz, és
körülbelül 20 percet főzzük. Ha nem férne egyszerre mind be, várunk kicsit, a
levelek hamarosan megpuhulnak és „leülnek”, ekkor befér a többi zellerdarab is.
Ha kuktafazekat használtunk a hús megpuhításához, nyugodtan lehet használni a
zellernek is, 15 percet főzzük újból az egészet együtt.
5. Kivesszünk mindent, elrendezzük az ételt egy magasabb tálban.
A levet besűrítjük a liszttel, úgy hogy a lisztet feloldjuk egy kis lében,
hozzáadunk a többi léből, amennyi elfér a tányérban, majd a lisztes kutyulékot
visszatesszük a fazékba, ahol besűrítjük a mártást. Lehúzzuk a tűzről.
6. Készítünk egy citromos-tojásos öntetet, a
hőmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva a mártáshoz öntjük, majd az így
savanyított mártáson még egyet rottyantunk, vigyázva nehogy odaégjen, vagy
túlsűrűsödjön. Ezzel a savanyított mártással leöntjük az ételt és friss
kenyérrel tálaljuk
Tipp:
Magyar szájíznek megfelelően
lehet citromos-tojásos öntet helyett tejföllel savanyítani.