ZELLERES DISZNÓHÚS (HIRINO ME SZÉLINO)



Hozzávalók, (6 személyre): 1.5 kg puha disznóhús, 2 kg zeller, gyökér és szár, levél, 6 friss, zöldhagyma, marék apróra vágott friss ánizs v. kapor, 3 nagy cikk fokhagyma, 1-1.5 kanál liszt vagy ételkeményítő, só, bors;
Elkészítés:
1.       A húst kockákra vágjuk, majd mindegyikbe beleszúrunk mélyen egy-egy darab fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk, és a húsdarabokat pirosra sütjük.
2.       Átesszük a húsdarabokat egy nagyobb fazékba (kuktafazékba) majd az olajba zúdítjuk az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, ráöntjük a húsra. Felöntjük két pohár forróvízzel, és 1 órát lassú tűzön főzzük.
3.       A zellergyökeret megtisztítjuk, levágjuk körbe-körbe a héját, majd 4-5 darabba vágjuk. A zellerszárakat és leveleket megtisztítjuk az esetleges száradt levelektől, gyökérmaradékoktól és alaposan mindent több vízben megmosunk.
4.       A zellereket hozzátesszük a forrásban lévő húshoz, és körülbelül 20 percet főzzük. Ha nem férne egyszerre mind be, várunk kicsit, a levelek hamarosan megpuhulnak és „leülnek”, ekkor befér a többi zellerdarab is. Ha kuktafazekat használtunk a hús megpuhításához, nyugodtan lehet használni a zellernek is, 15 percet főzzük újból az egészet együtt.
5.       Kivesszünk mindent, elrendezzük az ételt egy magasabb tálban. A levet besűrítjük a liszttel, úgy hogy a lisztet feloldjuk egy kis lében, hozzáadunk a többi léből, amennyi elfér a tányérban, majd a lisztes kutyulékot visszatesszük a fazékba, ahol besűrítjük a mártást. Lehúzzuk a tűzről.
6.       Készítünk egy citromos-tojásos öntetet, a hőmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva a mártáshoz öntjük, majd az így savanyított mártáson még egyet rottyantunk, vigyázva nehogy odaégjen, vagy túlsűrűsödjön. Ezzel a savanyított mártással leöntjük az ételt és friss kenyérrel tálaljuk
Tipp:
Magyar szájíznek megfelelően lehet citromos-tojásos öntet helyett tejföllel savanyítani.