Hozzávalók: 1 1/2 kg káposzta, 1
kg darált hús, 200 gr puha rizs, 200 gr zsiradék, só, bors, vadmenta
(elhagyható), apróra vágott petrezselyemzöld, 2 kanál liszt vagy corn-flour, 2
tojás, 2 citrom, 2-3 apróra vágott hagyma;
Elkészítés:
1. Megmossuk a káposztát, a külső, szakadt leveleket leszedjük.
Az ép külső leveleket is leszedjük és félretesszük, felhasználjuk majd ezeket a
lábos aljában. A káposzta torzsáját kivágjuk, majd egyenként letörjük a
leveleket, leforrázzuk (belemerítjük bő fövő vízbe, és 1-2 percig főzzük), és
akkorára vágjuk őket, amekkorára szeretnénk méretezni a töltelékeket. Tehát ha
kicsi töltelékeket szeretnénk, akkor 2-3 darabba vágjuk a leveleket.
2. Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a forró zsiradékon.
3. Egy tálba tesszük a darált húst, a rizst, az olajban
megfuttatott hagymát a maradék olajjal-zsiradékkal, sót, borsot, vad mentát,
petrezselymet és jól összedolgozzuk.
4. Az összedolgozott masszából kis halmokat helyezünk az
előkészített, felvágott, megpuhított levelekre és becsavarjuk őket, majd a
töltelékek végeit bedugdossuk, behajtogatjuk, hogy a fövés közben ne nyíljanak
ki.
5. Egy nagyobb átmérőjű, magas lábos aljába leteszünk egy-két
réteg külső vastag és már megpuhított levelet, majd erre körkörösen, sorba
helyezzük a töltelékeket, emeletesen, addig, amíg elfogynak. Ekkor betakarjuk
őket nagyobb levelekkel, ha még maradt belőlük az alsó réteg elkészítése után.
Feltöltjük annyi vízzel (vagy leveseskockával előkészített lével) hogy ellepje
a töltelékeket, a tetejükre helyezünk egy tányért és erre egy nehezéket, ha
akad otthon erre megfelelő tárgy, majd körülbelül 45-50 percet főzzük közepes
tűzön.
6. Egy külön láboskában elkészítjük a mártást. Kevés zsiradékon
világos rántást készítünk a lisztből, ehhez hozzátesszük lassacskán és
kevergetve a töltelékekről leöntött levet, a citromlevet és a tojássárgáját.
Közben megkóstolgatjuk hogy megfelelően savanyú, sós és sűrű legyen. A
sűrűségét lehet szabályozni még liszt vagy lé hozzáadásával.
Tálalás:
A töltelékeket egy porcelántálra
helyezzük, majd leöntjük őket a mártással. Azon melegében fogyasztjuk.