TÖLTÖTT KÁPOSZTA (DOLMÁDÁKJÁ GÉMISZTÁ)



Hozzávalók: 1 1/2 kg káposzta, 1 kg darált hús, 200 gr puha rizs, 200 gr zsiradék, só, bors, vadmenta (elhagyható), apróra vágott petrezselyemzöld, 2 kanál liszt vagy corn-flour, 2 tojás, 2 citrom, 2-3 apróra vágott hagyma;
Elkészítés:
1.       Megmossuk a káposztát, a külső, szakadt leveleket leszedjük. Az ép külső leveleket is leszedjük és félretesszük, felhasználjuk majd ezeket a lábos aljában. A káposzta torzsáját kivágjuk, majd egyenként letörjük a leveleket, leforrázzuk (belemerítjük bő fövő vízbe, és 1-2 percig főzzük), és akkorára vágjuk őket, amekkorára szeretnénk méretezni a töltelékeket. Tehát ha kicsi töltelékeket szeretnénk, akkor 2-3 darabba vágjuk a leveleket.
2.       Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a forró zsiradékon.
3.       Egy tálba tesszük a darált húst, a rizst, az olajban megfuttatott hagymát a maradék olajjal-zsiradékkal, sót, borsot, vad mentát, petrezselymet és jól összedolgozzuk.
4.       Az összedolgozott masszából kis halmokat helyezünk az előkészített, felvágott, megpuhított levelekre és becsavarjuk őket, majd a töltelékek végeit bedugdossuk, behajtogatjuk, hogy a fövés közben ne nyíljanak ki.
5.       Egy nagyobb átmérőjű, magas lábos aljába leteszünk egy-két réteg külső vastag és már megpuhított levelet, majd erre körkörösen, sorba helyezzük a töltelékeket, emeletesen, addig, amíg elfogynak. Ekkor betakarjuk őket nagyobb levelekkel, ha még maradt belőlük az alsó réteg elkészítése után. Feltöltjük annyi vízzel (vagy leveseskockával előkészített lével) hogy ellepje a töltelékeket, a tetejükre helyezünk egy tányért és erre egy nehezéket, ha akad otthon erre megfelelő tárgy, majd körülbelül 45-50 percet főzzük közepes tűzön.
6.       Egy külön láboskában elkészítjük a mártást. Kevés zsiradékon világos rántást készítünk a lisztből, ehhez hozzátesszük lassacskán és kevergetve a töltelékekről leöntött levet, a citromlevet és a tojássárgáját. Közben megkóstolgatjuk hogy megfelelően savanyú, sós és sűrű legyen. A sűrűségét lehet szabályozni még liszt vagy lé hozzáadásával.
Tálalás:
A töltelékeket egy porcelántálra helyezzük, majd leöntjük őket a mártással. Azon melegében fogyasztjuk.