SZIRUPOS TEJES LEPÉNY (GALAKTOBUREKO)



A „galaktobureko” a szirupos sütemények kategóriájába tartozik, és mint olyan az egyik legkedveltebb. Nem nehéz az elkészítése és édesszájúaknak garantáltan kedvence.
Hozzávalók, (egy 25x40 cm-s tepsihez): 12 vékony réteslap, olvasztott vaj a lapok kenéséhez;
A krémhez: 2 l tej, 1 csésze cukor, 2 leveseskanál friss, olvasztott vaj, 1 csésze aprószemű szőke búzadara (gríz), 5-6 tojás, egy kis vaníliapor, 1 leveseskanál citromhéjreszelék;
A sziruphoz: 3 csésze cukor, 2 csésze víz, 1 citromnak a leve, 1 fahéjrúdacska;
Elkészítés:
1.       A tejet egy lábosban odatesszük főni.
2.       A tojásokat jól felverjük, majd összekeverjük a vaníliával, a cukorral és a búzadarával. Ahogy felfő a tej, levesszük a tűzről, és egy keveset a tojásos masszához öntünk folyton kavargatva azt. Mikor így jól felhígítottuk a masszát és a hőmérsékletkiegyenlítés elvének eleget téve, felforrósítottuk, az egészet beleöntjük - kevergetés közben - a tejbe, majd visszatesszük az alacsony hőfokú lapra, hogy felfőzzük. Miután felfőtt a krém kavargatva besűrítjük, majd levesszük a tűzről, beletesszük a vajat, feloldjuk.
3.       Megvajazzuk a tepsit és belehelyezzük az első 6 réteslapot, de úgy hogy egyenként mindegyiket megvajazzuk (megkenjük egy ecset segítségével az olvadt vajjal). A lapok széleit hagyjuk kilógni a tepsiből. Miután mind a 6 lap le van terítve, ráöntjük egyenletesen a krémet, majd a lapok széleit ráhajtogatjuk. Ezek után egyenként megvajazva rátesszük az egészre a következő 6 réteslapot. Ha a széleik kilógnak, a végén begyúrjuk a tepsi oldalai mentén a sütemény mellé.
4.       Az ilyen módon előkészített lepény tetején késsel bejelöljük a szeleteket, majd megfröcsköljük vízzel. Előmelegített közepes sütőben 180 fokon kell sütni körülbelül 50-60 percet, amíg a krém átsül, és a felső réteslap jól megsül. A legjobb, ha a sütő alsó rácsára tesszük, hogy biztosan átsüljön az alsó lap is. Közben elkészítjük a szirupot.
5.       A sziruphoz való alapanyagokat együtt főzzük körülbelül 5 percig. A citromlevet egy fél citrom héjával is lehet helyettesíteni, ez esetben miután a szirup készen van, a citromhéjat értelemszerűen kidobjuk.
6.       Kivesszük a megsült lepényt a sütőből, és merítőkanállal lassanként ráöntjük a langyos szirupot, úgy hogy minden részére jusson. Ne ijedjünk meg, ha soknak tűnik, mire kihűl a lepény, jól beszívja az egészet. Kihűlésig nem szabad betakarni a lepényt, mert megpuhulnak, eláznak a felső lapok, amelyeknek ropogniuk kell.