Ez az édesség tulajdonképpen egy
szirupos keverttészta. Éppen ezért az elkészítése nem nehéz.
Hozzávalók: (28 cm átmérőjű
tepsihez), 3-3.5 csésze liszt, 150 gr vaj vagy margarin olvasztva de nem
melegen, 1 csésze cukor, 1 citromnak a héja lereszelve, 250 gr zsíros,
kicsöpögtetett joghurt. (megj. a görög 10 %-os zsiradék tartalmú joghurt, amit
ebbe használnak a vastag, zsíros tejfölre hasonlít). 5 tojás, 4 csapott
kiskanál sütőpor (ha eleve sütőporos lisztet használunk, akkor is be lehet
segíteni 1 csapott kiskanállal);
A sziruphoz: 3 csésze cukor, 2.5
csésze víz, citromreszelék, 1/2 citrom leve, ízléstől függően 1 fahéjrúdacska;
Elkészítés:
1. Különválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától. A mixerbe
vagy keverőtálba tesszük közben a vajat a cukorral, és addig keverjük, amíg a
cukor elolvad és a massza habos lesz (kb. 10 perc).
2. Kivajazzuk, lisztezzük a tepsit, majd felverjük a
tojásfehérjét kemény masszává. Ezek után beletesszük a tojássárgákat a mixerben
lévő habos masszába, és jól összekeverjük. Következik a joghurt és a
citromhéjreszelék, majd a liszt, amelyet felváltva adagolunk a tojásfehérjével.
Attól a perctől kezdve, hogy elkezdjük a tojásfehérje adagolását, a mixert a
legalacsonyabb sebességi fokon használjuk, a célunk az alapanyagok jó
összekeverése, nem a habosítása. Vigyázva összekeverünk mindent és beleöntjük
az előkészített tepsibe. Előmelegített sütőben, alsó rácson sütjük 180 fokon
körülbelül 60 percet.
3. Közben elkészítjük a szirupot, minden hozzávalót összefőzünk
körülbelül 5 percig.
4. A megsült pitát kivesszük, szeletekre vágjuk, majd
merítőkanállal lassacskán ráöntjük a meleg szirupot, úgy hogy mindenhova
jusson. Hagyjuk kihűlni a süteményt fedetlenül.