SZIRUPOS JOGHURTOS CAKE (JÁURTÓPITÁ)



Ez az édesség tulajdonképpen egy szirupos keverttészta. Éppen ezért az elkészítése nem nehéz.
Hozzávalók: (28 cm átmérőjű tepsihez), 3-3.5 csésze liszt, 150 gr vaj vagy margarin olvasztva de nem melegen, 1 csésze cukor, 1 citromnak a héja lereszelve, 250 gr zsíros, kicsöpögtetett joghurt. (megj. a görög 10 %-os zsiradék tartalmú joghurt, amit ebbe használnak a vastag, zsíros tejfölre hasonlít). 5 tojás, 4 csapott kiskanál sütőpor (ha eleve sütőporos lisztet használunk, akkor is be lehet segíteni 1 csapott kiskanállal);
A sziruphoz: 3 csésze cukor, 2.5 csésze víz, citromreszelék, 1/2 citrom leve, ízléstől függően 1 fahéjrúdacska;
Elkészítés:
1.       Különválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától. A mixerbe vagy keverőtálba tesszük közben a vajat a cukorral, és addig keverjük, amíg a cukor elolvad és a massza habos lesz (kb. 10 perc).
2.       Kivajazzuk, lisztezzük a tepsit, majd felverjük a tojásfehérjét kemény masszává. Ezek után beletesszük a tojássárgákat a mixerben lévő habos masszába, és jól összekeverjük. Következik a joghurt és a citromhéjreszelék, majd a liszt, amelyet felváltva adagolunk a tojásfehérjével. Attól a perctől kezdve, hogy elkezdjük a tojásfehérje adagolását, a mixert a legalacsonyabb sebességi fokon használjuk, a célunk az alapanyagok jó összekeverése, nem a habosítása. Vigyázva összekeverünk mindent és beleöntjük az előkészített tepsibe. Előmelegített sütőben, alsó rácson sütjük 180 fokon körülbelül 60 percet.
3.       Közben elkészítjük a szirupot, minden hozzávalót összefőzünk körülbelül 5 percig.
4.       A megsült pitát kivesszük, szeletekre vágjuk, majd merítőkanállal lassacskán ráöntjük a meleg szirupot, úgy hogy mindenhova jusson. Hagyjuk kihűlni a süteményt fedetlenül.