Hozzávalók: 35 dkg cukor, 5
tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg sütőporos liszt, citrom és
narancsreszelék legalább 1/2 kg szilva;
Elkészítés:
1. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis
kockákra vágjuk majd cukorral, és fahéjjal egy tálban összekeverjük. Beleöntjük
a cake forma kivajazott, lisztezett aljába.
2. A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a
margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből,
majd ezt is hozzáadjuk a masszához, majd ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet,
annyit hogy sűrű de még folyós massza legyen.
3. Beleöntjük a formába, alsó rácson, 180 fokon kisütjük, ahogyan
a kéjkeket. Fokozatosan kihűtjük, majd tálra borítjuk.
Megj:
Habár a fénykép magas kuglóf
formában készült süteményről árulkodik, finomabb, hogyha a joghurtospita
(következő recept) képen látható nagyobb de alacsonyabb tepsiben készül, több
gyümölccsel. Akkor a legfinomabb, ha a tészta körülbelül 2 cm-s, jó réteg
gyümölccsel a tetején. A magas formát használhatjuk akkor, ha nincs elég
gyümölcsünk, így több lesz a tészta, kicsit szárazabb a sütemény.
Tipp: A gyümölcsös kevert
tésztáknak nem árt, ha egy kiskanállal több sütőport teszünk bele a kelleténél,
ez segít abban, hogy a tészta a gyümölcs súlyának ellenére jól felnőjön.