Hozzávalók, (28 cm átmérőjű kerek
formához): 60 dkg lereszelt vagy apró kockára vágott sütőtök, 20 dkg cukor, 7
tojás, 10 dkg margarin, 15 dkg sótalan mandulabél, 80 gr liszt, 50 gr corn
flour, 1 kiskanál sütőpor, 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1/2 kiskanál őrölt
fahéj, 2 leveseskanál brandy;
Elkészítés:
1. A sütőtököt odatesszük egy lábosba puhulni, egy kanál cukorral
és egy kanál vízzel.
2. A cukrot habosra mixeljük a tojásokkal, majd a margarinnal.
Mikor már habos és hólyagok pattannak a felületén (kb.10 perc) hozzáadjuk a
mandulát, sütőporos lisztet, corn flourt, szegfűszeget, konyakot, végül pedig,
a megpuhult tököt.
3. Kikenünk margarinnal egy kerek formát, enyhén belisztezzük és
beleöntjük a masszát. Középmeleg sütőben pirosra sütjük (kb. 50 perc). Mikor
elválik az edény széleitől, és már jól jön az illata, készen van. Fokozatosan
kihűtjük majd még melegen, megszórjuk porcukorral.
Tipp: Ha sütőtököt reszelés után
lefagyasztjuk, akkor olvadáskor minden folyadék kifolyik belőle (szitában kell
felolvasztani), így egyenesen bele lehet tenni a masszába, nem kell puhítani
még külön lábosban.