MUSZAKA A’LA POLITA



A „muszaka a’la polita” majdnem olyan, mint a hagyományos muszaka, azzal a különbséggel, hogy besamel helyett több zöldséggel készül. Nézzük csak hogyan. A hozzávalóknál dőlt betűkkel jelzem azokat, amik pluszban vannak az előbbi, hagyományos recepthez képest.
Hozzávalók: 3 kg lila, kövér padlizsán, 1 kg krumpli, 1 kg paradicsom (érett), 25 dkg piros, hosszú paprika, 30 dkg zsíros reszelt sajt, só, bors, olívaolaj,
A darált húshoz: 1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül), 1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv, 2 hagyma, fél pohár fehérbor, 2 babérlevél, só, bors, olaj, 2 tojás, 2 leveseskanál reszelt sajt,
1.       A darálthúst legjobb azelőtt való nap elkészíteni. Olajat hevítünk, majd belezúdítjuk a darált húst, és gyorsan kevergetjük, amíg kifehéredik, hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát, és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről, és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.
2.       Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk, és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják, hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra és süssük ki, majd itassuk le a fölösleges olajat. Ugyanígy járunk el a paprikákkal is.
3.       Egy tepsibe rétegezzük: padlizsán, krumpli, padlizsán, hús, padlizsán, krumpli, padlizsán, paprika. Betoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük. Ekkor kivesszük, és a tetejére lerétegezzük a paradicsomokat, visszatoljuk a sütőbe, és még körülbelül 5 percet sütjük, amíg megfonnyadnak a paradicsomok. Megint kivesszük, jól megszórjuk a reszelt sajttal (lehet különböző sajtok keveréke) majd betoljuk, és készre sütjük (amíg megpirulnak, elolvadnak a sajtok).
Megj: Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a „nehéz” ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki, hanem a grillen, a sütőben. Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni