MÉZES STANGLI (MELOMÁKÁRONÓ)



Hozzávalók: 125 gr vaj, 2 kávéskanál citromhéj-reszelék, 1/3 csésze cukor, 1/3 csésze olaj, 2 csésze közönséges liszt, 1 csésze sütőporos liszt, 1/4 mozsárban tört dió (darált, apróra vágott, stb.), 2/3 csésze narancslé, 1 mokkáskanál szegfűszegpor, 1 mokkáskanál fahéjpor, szirup;
Díszítéshez: 2 kanál törtdió, 2 kiskanál szezámmag;
Sziruphoz: 1.5 pohár méz, 1.5 pohár cukor, 3 pohár víz, 1 citrom leve;
Elkészítés:
1.       A mixerben összekeverjük a vajat, cukrot és a citromhéjreszeléket, addig, amíg krémes állagúvá válnak. Lassanként hozzáadjuk az olajat, és addig keverjük, még amíg kissé habos lesz az egész.
2.       Betesszük a matyukát:) egy nagy tálba, majd összekeverjük a kétféle liszttel, dióval és a narancslével, majd puha tésztát gyúrunk belőle. Mivel a liszt állaga különbözik országok és országok között, arra kell figyelni, hogy a tészta állaga relatíve puha, de formálható legyen. Ez ügyben lehet variálni az olaj, narancslé mennyiséggel és persze a liszttel is.
3.       Csapott kanálnyi mennyiséget kézbe veszünk és hosszúkás, lapos, tenyérnyi vagy meg kisebb hosszúkás fasírtkákat formázunk belőle (én az utóbbi alkalmakkor rákaptam a kerek fasírtformákra, de lapítva). Ez a hagyományos forma, de lehet készíteni kerek formájúra is, kinek hogyan esik jól. Kikent (vagy sütőpapíros) lapos tepsire helyezzük egymástól tisztes távolságra, megnyomjuk kicsit egy villával, hogy laposodjanak és megszurkáljuk őket enyhén, majd közepes sütőben körülbelül 20 percig sütjük, amíg szépen megpirulnak (nem odasütni!). Utána 5 percig még a tepsiben hagyjuk, majd áttesszük a grillrácsra hülni. Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat addig főzzük, amíg besűrűsödnek (kb. 5-10 perc).
4.       A megsült, még langyos stanglikat belepakoljuk egy tálba rétegesen egymásra, és közben locsoljuk őket bőven a sziruppal. A telepakolt tálban a szirup annyi kell, legyen, hogy majdnem ellepje a stanglikat, mert beszívják, és nem marad belőle majdnem semmi egy nap múlva. Megszórjuk őket a szezámmag és tört dió keverékével. Mi akkor szeretjük, ha nagyon szirupos, van, aki szárazabban, ilyenkor jobban vagy kevésbé kell sziruppal locsolászni. Sokáig eláll, de igazi az első héten, főleg az első 2 napon. Minél latyakosabb annál tovább eláll csukott dobozban.