Hozzávalók:
A tésztához: 1/2 kg vaj,
szezámmag, 1/2 kg cukor, 7 tojás, 2 narancsnak a leve, 1 nagy citrom reszelt
héja, 1 kiskanál fahéjpor, 1 kiskanál szegfűszegpor, 1 kiskanál sütőpor, 1
kiskanál szódabikarbóna, 1 kis kávéscsésze konyak, 1.5 kg fehér búzaliszt,
A töltelékhez: 1/2 kg mozsárban
tört dió, 15 dkg tört mandulabél, 1 kg méz, 20 dkg morzsa, 1 kiskanál
fahéj-szegfűszegpor, 1 tojásfehérje felverve;
Elkészítés:
1. Elkészítjük a tésztát, akár mixerben akár kézzel. Habosra
keverjük a vajat a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat (egy fehérjét
félreteszünk a töltelékbe) és utána egyenként beletesszük a narancsok levét, a
konyakban feloldott szódát, majd a liszt felét, amiben elkevertük előzőleg a
sütőport és a fűszereket. Jól összedolgozzuk, hogy sima masszát kapjunk, majd
lassan-lassan kezdjük hozzáadagolni a többi lisztet, miközben egyfolytában
gyúrjuk a tésztát. Mikor a tészta összeáll (nem szabad folyósnak lennie, jól
nyújtható, de nem túl kemény masszát kell, kapjunk), letakarjuk egy
konyharuhával.
2. A töltelékhez valókat egy tálban összekeverjük.
3. Elkezdjük a formálást és töltést. A tésztából leszakítunk egy
citromnak megfelelő darabot és kinyújtjuk szalagszerűre. Egész hosszúságában
teszünk bele tölteléket, majd összecsavarjuk, illetve becsukjuk hosszában a
töltött csőre emlékeztető tésztát. Karikaformába hajtjuk, a két végét egymásba
tesszük és „összegomboljuk” egy szegfűszeggel. Készítsük el ilyenformán az
egész tésztamennyiséget, majd kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe helyezzük
őket egymás mellé, de ne túl szorosan.
4. Előmelegített sütőben 200 fokon (elektromos tűzhely) sütjük, de
a vége fele vigyázzunk nehogy odasüljenek. Levegőáramlásos sütőnél elég a 160
fok. Elraktározás előtt hagyjuk kihűlni őket.