KÖMÉNYES FASÍRT (SZUTZUKÁKJA)



Hozzávalók: 1 kg darált marhahús, 2 cikk préselt fokhagyma, 1 csapott leveseskanál tengeri só, 2-3 nagy kétszersült szelet (vagy ennek megfelelő száraz morzsa), 1/2 pohár vörösbor, 1 enyhén felvert tojás, kevés bors, ízlés szerinti tört kömény (legalább 2 kiskanál), olívaolaj vagy olívazsír, 1 doboz paradicsomkonzerv (400 gr) vagy 3-4 frissen turmixolt túlérett paradicsom;
Elkészítés:
1.       Beáztatjuk a kétszersültet vagy a száraz kenyeret a vörösborral felhígított vízbe. Kicsavarjuk, felmorzsoljuk a kezünkben és betesszük egy tálba, amibe, előzőleg bele tettük a darált húst, a sót, borsot, köményt, a fokhagymát és a tojást. Az egészet jól összedolgozzuk.
2.       A masszából hosszúkás fasírtokat formálunk (körülbelül egy szokásos mititei-nél rövidebb és jóval kövérebb formájúakat) miközben a kezünket borral nedvesítjük. Kisütjük őket az olajban vagy a zsírban, egy tálra pakoljuk, félretesszük.
3.       A tepsibe, a megmaradt és forró olajba belezúdítjuk a paradicsomkonzervet vagy a mixelt friss paradicsomokat (legjobb, ha a magokat előzőleg eltávolítjuk), sózzuk, teszünk egy csipet cukrot, és addig főzzük, amíg besűrűsödik (körülbelül 15 percig).
4.       A mártást a szutzukikra öntjük és rizzsel, tésztafélével, kuszkusszal vagy sült krumplival tálaljuk.