Hozzávalók: 1 kg darált marhahús,
2 cikk préselt fokhagyma, 1 csapott leveseskanál tengeri só, 2-3 nagy
kétszersült szelet (vagy ennek megfelelő száraz morzsa), 1/2 pohár vörösbor, 1
enyhén felvert tojás, kevés bors, ízlés szerinti tört kömény (legalább 2
kiskanál), olívaolaj vagy olívazsír, 1 doboz paradicsomkonzerv (400 gr) vagy
3-4 frissen turmixolt túlérett paradicsom;
Elkészítés:
1. Beáztatjuk a kétszersültet vagy a száraz kenyeret a
vörösborral felhígított vízbe. Kicsavarjuk, felmorzsoljuk a kezünkben és
betesszük egy tálba, amibe, előzőleg bele tettük a darált húst, a sót, borsot,
köményt, a fokhagymát és a tojást. Az egészet jól összedolgozzuk.
2. A masszából hosszúkás fasírtokat formálunk (körülbelül egy
szokásos mititei-nél rövidebb és jóval kövérebb formájúakat) miközben a kezünket
borral nedvesítjük. Kisütjük őket az olajban vagy a zsírban, egy tálra
pakoljuk, félretesszük.
3. A tepsibe, a megmaradt és forró olajba belezúdítjuk a
paradicsomkonzervet vagy a mixelt friss paradicsomokat (legjobb, ha a magokat
előzőleg eltávolítjuk), sózzuk, teszünk egy csipet cukrot, és addig főzzük,
amíg besűrűsödik (körülbelül 15 percig).
4. A mártást a szutzukikra öntjük és rizzsel, tésztafélével,
kuszkusszal vagy sült krumplival tálaljuk.