KÉJKEK (CAKE)



A „kéjk” tulajdonképpen kevert tésztából készült sütemény és az egyik legnépszerűbb sütemény manapság a városi görög házaknál. Jó figyelembe venni azt a tényt, hogy az alábbi receptekben megadott liszt mennyisége változhat a liszt minőségének függvényében. Vagyis mivel a különböző lisztek sikertartalma is különbözik, ezért a különböző lisztekből is különböző mennyiségeket vehet fel egy-egy tészta. A kéjkekhez való masszánál azt kell figyelembe venni, hogy a massza, ami végül a tepsibe kerül, még folyós ugyan de vastag. Tehát a mixerből, vagy a tálból, amiben összekavartuk a masszát ki lehet önteni a tepsibe, ami vastagon, lassan, mint a láva zúdul be a sütőedénybe. Minél „vékonyabb”, hígabb a massza, annál „könnyebb” lesz a kéjk, de a túl híg massza nehezen sül meg, sőt kifuthat az edényből.
A legklasszikusabb módszer arra, hogy megtudjuk megsült-e a cake ha egy kötőtűt, vagy egy éles kést szúrunk a legmagasabb részébe. Ha semmi nem ragad a beleszúrt tárgyra, akkor a sütemény készen van. Ekkor kinyitjuk a sütőajtót résnyire és hagyjuk lassan langyosra hülni a cake-t, majd ezután helyezzük tálra, és nem takarjuk le, amíg teljesen ki nem hűl. Kihűlés után viszont fedeles edényben kell tartanunk, mert hanem kiszárad.