KARÁCSONYI MÉZES MALAC (GURUNÓPULÓ MÉ MÉLI)



Hozzávalók: 3 kilós malaccomb hálóba húzva, egy marék szegfűszeg, 5-6 cikk fokhagyma, 4-5 babérlevél, kisebb darabokra tördelve-vágva, só, bors, 2 citrom leve, 4-5 kanál vaj, 1.5-2 kg krumpli, 1 kg mogyoróhagyma,
Szirup: 100 gr vaj, 3 kanál méz;
Elkészítés:
1.       A malaccombot lehetőleg a hentessel behúzatjuk hálóba, hogy jó szoros, kerek hengert kapjunk, ez hozzásegít ahhoz, hogy szép formája legyen a sültnek, és hogy ne essen szét a hús.
2.       Megtűzdeljük azt a felét, ami a teteje lesz, és a két oldalát szegfűszeggel hogy olyan sündisznószerűen nézzen ki, a szegfűszegek közé pedig kis lyukakba babérlevél darabkákat és felváltva fokhagyma darabkákat szurkálunk (a hús aljára is).
3.       Sózzuk, borsozzuk (legjobb egy nappal előtte hogy a só, bors átjárhassa a húst), betesszük szorosan egy őzgerincformába, a tepsi aljába öntünk egy pohár vizet-citromlevet, teszünk 4-5 kanál vajat, letakarjuk alumíniumfóliával vagy a forma tetejével és betesszük forró sütőbe.
4.       Mikor a hús illata érződik, lefokozzuk a sütőt majd egész lassú tűzön, 3-4 órát sütjük.
5.       A krumplit megmossuk, pár percig főzzük héjában.  Meghámozzuk, kihűtjük, nagyobb darabokra vágjuk (ha forrón próbáljuk ezt a műveletet elvégezni, szétesnek a krumplidarabok) és átsütjük olívaolajon.
6.       A mogyoróhagymát megpucoljuk, átsütjük olívaolajon.
7.       A krumplit és a hagymát egy akkora méretű tepsibe tesszük, ahova középre befér a hús is. Mikor a hús megpuhult, átköltöztetjük a hagymás tepsibe.
8.       Összeolvasztjuk a mézet a vajjal, a sziruppal megöntözzük jól a húst, majd az egészet visszatesszük a sütőbe, és pirosra sütjük, miközben öntözgetjük a levével. Melegen és hidegen is tálalható. Hidegen könnyebb szeletelni a húst, míg melegen, nagyon kell vigyázni, mert forgácsolódik.