Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 1
vizespohár (200 ml) olívaolaj, 1 csésze tört vagy apróra vágott dió;
Szirup: 4 pohár vizet összefőzünk
2 pohár cukorral és egy darabka fahéjjal. Pár percig főzzük, amíg összeáll,
majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
1. Az olajat felhevítjük egy lábosban, majd lassan-lassan
hozzáöntjük kevergetve a darát.
2. Mikor kicsit megbarnult, óvatosan hozzáöntjük a szirupot,
(vigyázat szökik!), és tovább kavarjuk, nehogy odakapjon.
3. Mikor már kezd sűrűsödni, hozzátesszük a diót, és még annyi
ideig kavarjuk, amíg jól elválik a lábos szélétől.
4. Magas torta vagy kuglófformába öntjük, ráteszünk egy tányért,
rögtön megfordítjuk és hagyjuk így kihűlni. Mikor kihűlt, levesszük róla a
formát és a tányérban tálalható a szépen megkeményedett házi halva.
Megj.: A masszába dión kívül
mazsolát is lehet tenni, majd a végén tálaláskor szezámmaggal megszórni.