HÁZI HALVA (HÁLVÁSZ)



Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 1 vizespohár (200 ml) olívaolaj, 1 csésze tört vagy apróra vágott dió;
Szirup: 4 pohár vizet összefőzünk 2 pohár cukorral és egy darabka fahéjjal. Pár percig főzzük, amíg összeáll, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
1.       Az olajat felhevítjük egy lábosban, majd lassan-lassan hozzáöntjük kevergetve a darát.
2.       Mikor kicsit megbarnult, óvatosan hozzáöntjük a szirupot, (vigyázat szökik!), és tovább kavarjuk, nehogy odakapjon.
3.       Mikor már kezd sűrűsödni, hozzátesszük a diót, és még annyi ideig kavarjuk, amíg jól elválik a lábos szélétől.
4.       Magas torta vagy kuglófformába öntjük, ráteszünk egy tányért, rögtön megfordítjuk és hagyjuk így kihűlni. Mikor kihűlt, levesszük róla a formát és a tányérban tálalható a szépen megkeményedett házi halva.
Megj.: A masszába dión kívül mazsolát is lehet tenni, majd a végén tálaláskor szezámmaggal megszórni.