GYÜVECS (JUVÉTSI)



Hozzávalók: 1-1.200 kg marhahús, 500 gr durumlisztes rizstészta, 1 apróra vágott hagyma, olívaolaj (4-5 leveseskanál), 4-5 friss, túlérett paradicsom turmixolva,  vagy 1 db 400 gr-os paradicsomkonzerv, 1-2 babérlevél, só, bors, ízlés szerinti mennyiségben, reszelt sajt (elhagyható);
Elkészítés: A marhahúst darabokra vágjuk, majd megszurkáljuk, és a lyukakba fokhagymákat szúrunk. Kisütjük erős tűzön. Kivesszük a húsdarabokat egy külön tálba, majd a forró olajban megfuttatjuk a hagymát, majd belezúdítjuk a paradicsomokat, sózzuk és borsozzuk. Visszatesszük a húsdarabokat, feltöltjük annyi vízzel, hogy a húst éppen hogy ellepje, és körülbelül egy órát főzzük lassú tűzön. Ha kuktafazékban készül, értelemszerűen kevesebb ideig kell főnie.
A főzési idő leteltével áttesszük az ételt egy agyagedénybe (vagy tepsibe, ha nincs fedős agyagedényünk). Hozzátesszük a babérlevelet és a rizstésztát, majd előmelegített sütőben körülbelül 1 órát sütjük, amíg megpuhul a rizstészta. Ha időközben elfőné a levét, még mielőtt a tészta megpuhulna, forró vízzel pótoljuk. Melegen tálaljuk, reszelt sajttal leszórva.