A Fanurópitát Szent Fanuriosz
napján készítik, és tulajdonképpen egy böjtös kéjk.
Hozzávalók: 4 csésze liszt,
sütőporral elkeverve, 1 csapott kiskanál fahéjpor, 1 csésze étolaj, 1 csésze és
2 kanál cukor, 12 kanál narancslé, 1/2 csésze víz, egy csipet szódabikarbóna, 1
citromreszelék, 1 csésze szőke mazsola, 1 csésze durvára őrölt dió, porcukor;
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a fahéjporral. Egy tálban jól
összekeverjük az olajat, a narancslevet, a vizet, a szódát és a
citromreszeléket. Miután pár percig keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a mazsolát
és a diót. Jól összedolgozzuk.
2. Egy 32-es formát kiolajozunk, beszórjuk liszttel, kifordítjuk
a fölösleges lisztet belőle. Beleöntjük a masszát.
3. Közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Mikor kész van,
fokozatosan kihűtjük (résnyire nyitjuk a sütőajtót), majd mikor még langyos
megszórjuk a porcukorral. Finomabb, ha 24 órát állni hagyjuk tálalás előtt.