FANURÓPITA (FANURÓPITÁ)



A Fanurópitát Szent Fanuriosz napján készítik, és tulajdonképpen egy böjtös kéjk.
Hozzávalók: 4 csésze liszt, sütőporral elkeverve, 1 csapott kiskanál fahéjpor, 1 csésze étolaj, 1 csésze és 2 kanál cukor, 12 kanál narancslé, 1/2 csésze víz, egy csipet szódabikarbóna, 1 citromreszelék, 1 csésze szőke mazsola, 1 csésze durvára őrölt dió, porcukor;
Elkészítés:
1.       A lisztet összekeverjük a fahéjporral. Egy tálban jól összekeverjük az olajat, a narancslevet, a vizet, a szódát és a citromreszeléket. Miután pár percig keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a mazsolát és a diót. Jól összedolgozzuk.
2.       Egy 32-es formát kiolajozunk, beszórjuk liszttel, kifordítjuk a fölösleges lisztet belőle. Beleöntjük a masszát.
3.       Közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Mikor kész van, fokozatosan kihűtjük (résnyire nyitjuk a sütőajtót), majd mikor még langyos megszórjuk a porcukorral. Finomabb, ha 24 órát állni hagyjuk tálalás előtt.