FAHÉJAS KÉJK (KÉJK ME KÁNELLA)



Hozzávalók: 3.5 csésze liszt, 1.5 csésze vaj vagy olaj, 1.5 csésze cukor, 5 tojás, 0.5 csésze tej, 3 kiskanál sütőpor, 4 kiskanál fahéj, 2 púpozott mokkáskanál szegfűszegpor, 2 kk konyak;
Elkészítés:
1.       A lisztet összekeverem egy csipet sóval, a sütőporral, fahéjjal, szegfűszeggel.
2.       A tojások fehérjét különválasztom a sárgájuktól. A mixerben a vajat (olajat) habosra keverem a cukorral (kb. 10 perc) majd utána hozzáteszem a tojások sárgáját, és jól összekeverem.
3.       A mixert a leglassúbb sebességre kapcsolom, és a benne lévő masszához felváltva adagolom a keményre felvert tojásfehérjét és a lisztet. (Kezdőknek: azért kell lassan összekeverni, mert hanem „megtörik” a tojásfehérje és nem nő fel szépen a tészta.)
4.       A masszát beleöntjük az alján kizsírozott, kilisztezett kuglóf illetve kéjk formába. (Kezdőknek: az oldalait nem zsírozzuk ki, mert megakadályozza a tészta szép felnövését).
5.       Előmelegített sütőbe tesszük, az alsó rácsra, és 175-180 fokon körülbelül egy órát sütjük. Mikor szépen megbarnul a teteje, és a beleszúrt kötőtűre, vagy éles késre nem ragad semmi, akkor készen van.
6.       Lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját, és hagyjuk langyosra hülni. Rácsra borítjuk, megfordítjuk, megszórjuk, még langyosan porcukorral vagy leöntjük csokimázzal, majd mielőtt letakarjuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után fedős kuglóftartóban tároljuk, mert kiszárad a levegőn.