ÉDES TEJESPITA (GLIKJÁ GÁLÁKTÓPITÁ)



Hozzávalók: 250 gr vaj vagy zsíros margarin olvasztva, 6 csésze tej, 10 leveseskanál liszt, 1 1/2 csésze cukor, 2 tojás (lehet több is),
6-7 vékony réteslap;
Elkészítés:
1.       Elkészítjük a krémet. A tejből elveszünk egy csészével, ebben feloldjuk a lisztet úgy, hogy lassan töltögetjük a liszthez a tejet, miközben fakanállal kavarjuk, hogy ne csomósodjon meg. A tej megmaradt részét a tűzre tesszük, és még mielőtt felforrna, hozzátesszük a feloldott lisztet. Megsózzuk (fél kiskanál tengeri só), borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk, és kavargatva besűrítjük, mint a besamel krémet. Mikor besűrűsödött levesszük, beleteszünk két kanál vajat, a cukrot és kihűtjük.
2.       Miután kihűlt a krém, hozzátesszük a 2 felvert tojást, lassacskán és állandóan kavargatva, hogy a tojások jól elkeveredjenek a krémmel.
3.       Egy nagyobb tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal és leterítjük az első réteslapot, a kilógó részeket kihajtva a tepsi szélére, ezt megkenjük megint olajjal-vajjal, majd erre rátesszük a második lapot, megkenjük, és így folytatjuk, míg elfogynak a lapok.
4.       A leterített lapokra ráöntjük a krémet, a lapok széleit körben bedugdossuk, és közepes sütőben alsó rácson pirosra sütjük. Inkább hidegen fogyasztjuk, mert akkor már könnyen lehet vágni, és a krém is megdermed, könnyen kezelhető.