/Tavuk cigerli pilav/
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 8 dl
tyúkhúsleves, 20 dkg olaj vagy vaj, 1 hagyma, 1 paradicsom vagy 1 kanál
paradicsompüré, 2-3 csirkemáj, 4 evőkanál koriander, 2 evőkanál fenyőmag, só,
esetleg kevés cukor
Elkészítés: A rizst a piláfhoz
szokásos módon elkészítjük. Kevés olajban vagy vajban a májdarabokat megsütjük.
Ellentétben a hússal, a máj sütését célszerű nem forró zsiradékban kezdeni,
mert akkor kívül kérges, belül nyers marad. Az átsült májakat félretesszük. A
hagymát a fenyőmaggal együtt pároljuk, míg enyhén barnást szint kapnak.
Leöntjük tyúkhúslevessel és ízlés szerint, esetleg felforraljuk. A
lecsepegtetett rizst a korianderrel, sóval, kevés cukorral a lehámozott és
feldarabolt paradicsommal vagy paradicsompürével összekeverjük, és a levesbe
tesszük. Lefedjük, és kis lángon tovább főzzük, egészen addig, amíg a rizs a
folyadékot felszívta. Egészen kis lángon a májdarabokat hozzáadjuk, óvatosan
megkeverjük, levesszük a tűzről, az edényre itatóspapírt, vagy papírszalvétát
teszünk, majd erre helyezzük el a fedőt, és hozzávetőlegesen fél órát gőzölődni
hagyjuk.