BÚZADARA SZUFLÉ SZILVAÖNTETTEL (SZUFLÉ APO SZIMIGDÁLI ME SZÁLTSZÁ DÁMÁSZKINO)



Ez az édesség a felfújtak kategóriájába tartozik, melyet két csoportra oszthatunk a hőhatás alkalmazásának módja szerint: a szuflékra, melyeket sütőben gőzőlünk ki és a pudingokra melyeket vízfürdőben. Ezt az édességet a sütőben készítjük, a kigőzöléséhez két edényre lesz szükségünk: két tepsire vagy pecsenyesütőre, az egyikbe beleférjen a másik. A nagyobbik edényben lévő víz a kisebbiknek körülbelül a feléig kell érjen, mikor a kisebbiket beléhelyezzük.
Hozzávalók: 1/2 l tej, 1 csésze cukor, 1/2 csésze durva búzadara, 1/4 csésze mazsola (lehet több is, de vigyázva, nagyon édesít), 6 tojás, 2 leveseskanál vaj (nem használunk margarint, mert a margarinban kevés víz isvan, ami nem kedvez a felfújt növekedésének), 3 zacskó vaniliás cukor,
A szilvaöntethez: 3 csésze szilva (magozatlanul, egészben kimérünk 3 csészével), 1 csésze cukor, 1 csésze víz;
Elkészítés:
1.       A tojássárgákat elkülönítjük a fehérjétől.
2.       Felfőzzük a tejet, majd lassacskán beleeresztjük a búzadarát, állandóan kavargatva felfőzzük, majd hagyjuk még egyet kettőt rottyanjon mielőtt lezárnánk alatta a tüzet, hogy jól besűrűsödjön. Félretesszük, hagyjuk langyosra hűlni.
3.       A tojássárgáját habosra keverjük a vaniliáscukorral és a cukorral, majd az egészet hozzákeverjük a tejes búzadarához, mindezekhez a vajat is hozzáadva. Óvatosan de jól kikeverjük.
4.       Megmossuk, és szárazra töröljük a mazsolát, majd felverjük a tojásfehérjéből a habot. A kemény habot a mazsolával felváltva a masszához adagoljuk.
5.       A sütőedényt szilárd zsírral, vajjal, kikenjük, kilisztezzük és kicukrozzuk. Habkártyával belehúzzuk az elkészült felfújt anyagát, úgy, hogy a massza az edény magasságának a 2/3-ig érjen, hogy a felfújt emelkedhessék. Óvatosan ütögessük a sütőedényt a kezünkhöz vagy az asztal lapjához, hogy az anyag egyenletesen helyezkedjék el benne. Beletesszük a sütőedényt, a vizet tartalmazó nagyobbik edénybe, nagyon vigyázva nehogy megbillenjen a sütőedény és víz menjen az anyagba.
6.       Középforró sütőbe, alsó rácsra helyezzük, a sütőajtót óvatosan csukjuk, ne rázkódjék feleslegesen a massza. Az első 12-15 perc múlva mérsékeljük a tüzet. 20 perc múlva, ha nagyon pirulna a felfújt teteje, letakarjuk zsírpapírral. A sütési idő 45-55 perc. 45 perc múlva ki lehet próbálni készre sült-e, a szokásos módszerrel, kötőtűt vagy éles kést szúrva a masszába.
7.       Amint befejeződött a kigőzölést résnyire nyitott sütőajtónál 4-5 percet pihentetjük a pudingot, majd kivesszük, körülvágjuk, és óvatosan kifordítjuk a formából egy szilárdan rányomott tálra. Díszitjük a szilvákkal, leöntjük a szilvaöntettel és tálaljuk.
Szilvaöntet
A szilvákat a többi hozzávalóval odatesszük főni. Mikor megpuhultak, a szilvák 1/3-t kimagozzuk és félretesszük dísziteni. A többi szilvát kimagozzuk, felturmixoljuk majd átnyomjuk egy szűrőn, és az átnyomott masszát a cukros lével összekavarjuk, ez lesz az öntet.