Ez az édesség a felfújtak
kategóriájába tartozik, melyet két csoportra oszthatunk a hőhatás
alkalmazásának módja szerint: a szuflékra, melyeket sütőben gőzőlünk ki és a
pudingokra melyeket vízfürdőben. Ezt az édességet a sütőben készítjük, a
kigőzöléséhez két edényre lesz szükségünk: két tepsire vagy pecsenyesütőre, az
egyikbe beleférjen a másik. A nagyobbik edényben lévő víz a kisebbiknek
körülbelül a feléig kell érjen, mikor a kisebbiket beléhelyezzük.
Hozzávalók: 1/2 l tej, 1 csésze
cukor, 1/2 csésze durva búzadara, 1/4 csésze mazsola (lehet több is, de
vigyázva, nagyon édesít), 6 tojás, 2 leveseskanál vaj (nem használunk
margarint, mert a margarinban kevés víz isvan, ami nem kedvez a felfújt
növekedésének), 3 zacskó vaniliás cukor,
A szilvaöntethez: 3 csésze szilva
(magozatlanul, egészben kimérünk 3 csészével), 1 csésze cukor, 1 csésze víz;
Elkészítés:
1. A tojássárgákat elkülönítjük a fehérjétől.
2. Felfőzzük a tejet, majd lassacskán beleeresztjük a búzadarát,
állandóan kavargatva felfőzzük, majd hagyjuk még egyet kettőt rottyanjon
mielőtt lezárnánk alatta a tüzet, hogy jól besűrűsödjön. Félretesszük, hagyjuk
langyosra hűlni.
3. A tojássárgáját habosra keverjük a vaniliáscukorral és a
cukorral, majd az egészet hozzákeverjük a tejes búzadarához, mindezekhez a
vajat is hozzáadva. Óvatosan de jól kikeverjük.
4. Megmossuk, és szárazra töröljük a mazsolát, majd felverjük a
tojásfehérjéből a habot. A kemény habot a mazsolával felváltva a masszához
adagoljuk.
5. A sütőedényt szilárd zsírral, vajjal, kikenjük, kilisztezzük
és kicukrozzuk. Habkártyával belehúzzuk az elkészült felfújt anyagát, úgy, hogy
a massza az edény magasságának a 2/3-ig érjen, hogy a felfújt emelkedhessék.
Óvatosan ütögessük a sütőedényt a kezünkhöz vagy az asztal lapjához, hogy az
anyag egyenletesen helyezkedjék el benne. Beletesszük a sütőedényt, a vizet
tartalmazó nagyobbik edénybe, nagyon vigyázva nehogy megbillenjen a sütőedény
és víz menjen az anyagba.
6. Középforró sütőbe, alsó rácsra helyezzük, a sütőajtót óvatosan
csukjuk, ne rázkódjék feleslegesen a massza. Az első 12-15 perc múlva
mérsékeljük a tüzet. 20 perc múlva, ha nagyon pirulna a felfújt teteje,
letakarjuk zsírpapírral. A sütési idő 45-55 perc. 45 perc múlva ki lehet
próbálni készre sült-e, a szokásos módszerrel, kötőtűt vagy éles kést szúrva a
masszába.
7. Amint befejeződött a kigőzölést résnyire nyitott sütőajtónál
4-5 percet pihentetjük a pudingot, majd kivesszük, körülvágjuk, és óvatosan
kifordítjuk a formából egy szilárdan rányomott tálra. Díszitjük a szilvákkal,
leöntjük a szilvaöntettel és tálaljuk.
Szilvaöntet
A szilvákat a többi hozzávalóval
odatesszük főni. Mikor megpuhultak, a szilvák 1/3-t kimagozzuk és félretesszük
dísziteni. A többi szilvát kimagozzuk, felturmixoljuk majd átnyomjuk egy
szűrőn, és az átnyomott masszát a cukros lével összekavarjuk, ez lesz az öntet.