BAKLAVA



Hozzávalók: 1/2 kg mandulabél, 1/2 kg dióbél, 2 ek fahéjpor, 1 csésze cukor, 1/2 kg zsíros margarin v. vaj, 1 1/2 kg réteslap, a vékonyabb fajtából,
Sziruphoz: 1.5 kg cukor, 1 citrom, 3 pohár víz;
Elkészítés:
1.       Leforrázzuk a mandulabelet és lehúzzuk a héját. Ha fehér, héj nélküli belet kaptunk, ez nem szükséges.
2.       Ledaráljuk a mandulabelet, és a dióbelet majd egy tálban összekeverjük az egy csésze cukorral és a fahéjjal.
3.       Felolvasztjuk a margarint/vajat.
4.       Leterítünk egy 22-32 cm-s tepsibe 5-7 lapot, mindegyiket egyenként megvajazva, és megkenjük vastagon a töltelékkel. Erre még 3 lapot teszünk, melynek mindegyikét megkenjük újfent vajjal. Erre a 3 lapra újból tölteléket pakolunk. Legfelül a maradék lapok kerülnek, mindegyikük külön-külön megkenve vajjal. Egy késsel bemetsszük a darabokat, megspricceljük vízzel és kisütjük.
5.       Mikor pirosra sült a felső és alsó lap, fokozatosan kihűtjük. Még amíg meleg, ráöntjük a szirupot.
Szirup: A hozzávalókat körülbelül 5 percig főzzük egy lábosban.