(25x35 méretű tepsihez)
A tésztához: 220 gr kemény, hideg
vaj, kockára vágva, fél csésze cukor, 4 tojássárga, 400 gr liszt, 1 kiskanál
sütőpor
A töltelékhez: 4-5 nagy „golden”
alma, 5 kanál barna cukor vagy 3 kanál fehér cukor, 3 kanál citromlé, 1-2 kanál
víz, 3 kanál mazsola, 3 kanál tört dióbél, kevés fahéj, kevés (fél marék)
gabonapehely;
Elkészítés:
1. Elkészítjük a tésztát az omlós tésztáknál leírtak nyomán. Két
részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a kivajazott tepsi aljára, a másik részt
félretesszük.
2. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, szeletekre vágjuk, majd
odatesszük egy lábosban 2 kanál vízzel puhulni. Hozzátesszük a cukrot, a
citromlevet, és mikor puha, félrehúzzuk. Mikor már nem forró, hozzátesszük a
mazsolát és a tört diót, megszórjuk fahéjjal.
3. A kinyújtott lapra kevés gabonapelyhet szórunk, majd a hideg
tölteléket elegyengetjük rajta. Befedjük az időközben kinyújtott második lappal
és előmelegített középmeleg sütőben, alsó rácson pirosra sütjük.
Tipp:
Ha a felső lap helyett inkább
tésztareszelékkel vonnánk be a tölteléket, a felső laphoz való tésztaanyagot
betesszük a mélyhűtőbe, amíg jól megkeményedik, és utána ráreszeljük a
töltelékre.