Makaróni-laaktikko




15 dkg rövid makaróni, 1 l víz, 1 dl tej 5 dkg vaj, 15 dkg darált hús, kis fej hagyma aprítva, 1 tojás, 1 mk cukor, 1 kk. só, kevés bors.

A makarónit leöblítjük és a tejjel elkevert sós, borsos vízben forrásig főzzük. Ekkor a víz nagyobb részét leöntjük, a többiben főzzük tovább a makarónit. Fűszerezzük.
A húst és a hagymát gyengén megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A tojást felverjük, és a hússal együtt a tésztához keverjük. Ha szükséges, még fűszerezzük.
Kivajazott tálban, a sütőben kb. 1 óráig sütjük. Sütés előtt megszórhatjuk vajdarabkákkal.


Sajtos burgonyapüré-laaktikko - Finnország
60 dkg püré, 1 dl tej, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt, bors, szerecsendió, fokhagymapor, 1 mk. só, 30 dkg virsli, kevés vaj.

A hozzávalókat összekeverjük, kivajazott tűzálló edénybe tesszük. Megszórjuk sajttal. A virsliket elfelezzük és beágyazzuk a pürébe.
Forró sütőben kb. 20 percig sütjük. Ha elkészült megszórjuk a maradék sajttal.


Gombás burgonya-laaktikko - Finnország
8 szem burgonya, 2 hagyma, 1 paprika, 30 dkg gomba, 10 dkg füstölt sonka, 1 mk. só, fokhagymapor, bors, 4 dl tej, 1 dl tejszín.

A burgonyát felszeleteljük, a hagymát, gombát, paprikát, sonkát apró kockákra vágjuk.
A sonkát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, néhány perc múlva a hagymát. 5-10 percig pároljuk.
Tűzállóba rétegenként lerakjuk a burgonyát, gombát, fűszereket. A felső réteg burgonya legyen, öntsük rá a tejet, tejszínt.
Meleg sütőben 1-1,5 órán át, sütjük.

(Finom, ajánlom.)