Ünnepek és ünnepi alkalmak



Runeberg napja (II. 5.)

J. L. Runeberg (1804-1877) a finnek egyik legnagyobb nemzeti költője, aki ugyan még svéd nyelven írt, de "Maamme" (Hazánk) című versének finn fordítását a mai napig is nemzeti himnuszként éneklik. Születésnapja, a többi nemzeti költő születésnapjához hasonlóan "zászlós nap". Nem munkaszünettel járó ünnep, de reggel 8 órától naplementéig, vagy legalábbis este 9-ig, országszerte kitűzik a zászlót, és a közintézményekben megemlékezést tartanak.
Február 5. környékén a cukrászdákban, pékségekben, az éttermek étlapján megjelenik egy jellegzetes sütemény a Runebergin tortu, mely valószínű, hogy a nagy költő kedvence lehetett.

Húshagyó kedd

Ezen a böjti napon, aki él és mozog, szánkókkal, "tepsikkel" vagy egyszerűen nylonzacskókkal felszerelve a havas lejtőkhöz sereglik, s a februári kemény, friss hidegben jó nagyot szánkózik. A gyerekeknek ilyenkor a játszótereken speciális jég-csúszdákat szoktak építeni, melyeket színes dekorációval tesznek még vidámabbá.
A hidegben megéhezve jólesik a meleg leves. A húshagyó keddi menü gerincét a farsangi sárgaborsóleves (hernekeitto) képezi, mely után már csak a finom farsangi puffancs (laskiais pulla) befogadására képes a majdnem teli gyomor.

Húsvét

Szokásaiban keverednek a lutheránus és az ortodox eredetű hatások.
A húsvéti asztal elmaradhatatlan fogásai a spenótleves, a birkapecsenye, a fokhagymás burgonya, és a karél-orosz eredetű pasha nevű túróspecialitás. Az asztal díszítőelemei között megtaláljuk a frissen, kis tálkányi földbe ültetett húsvéti füvet, mellyel a szántóvető múlt emlékének adóznak.

Vappu (május 1.)

Ez az ünnep, a mi aug. 20-ánkhoz hasonlóan többféle ünnepi hagyományt egyesít. A legrégebbi a tavaszünnep-motívum a maga mámoros életre ébredés érzésével. Ez a hangulat indokolja az e napi ételek, italok bohókás jellegét. Ilyen a mi csörögefánkunkhoz kissé hasonló Vappu-fánk és a kesernyés-édes mézsör, a szíma.

Kiskarácsony

December első felében (nem is egyetlen meghatározott ünnep) ünnepségsorozat. Ilyenkor a munkahelyeken, iskolákban, óvodákban, otthon is tüzet gyújtanak és kedves figura alakokra vágott kekszek (piparkakku) ropogtatása mellett kinek-kinek vérmérséklete és életkora szerint, alkohollal vagy a nélkül elkészített glögit iszogatnak.

Karácsony

A karácsonyi sonka elengedhetetlen tartozéka az ünnepi étrendnek. Ez olyan, mással nem helyettesíthető konyhatechnikai eszközöket igényel, melyek nálunk nem hozzáférhetőek. Ugyancsak nem tudnánk elkészíteni, az un. lúgos halat sem.
A karácsonyi asztalon megtalálhatjuk még a karácsonyi céklasalátát (rosolli), a különféle süteményeket, a karácsonyi szilvás csillagot és az elmaradhatatlan tejberizst, melynek specialitása, hogy a hatalmas adagokba a szerencsés megtaláló örömére elrejtenek 1 szem mandulát.

Születésnapi gyerekzsúrok

A menüben a torta nem annyira nélkülözhetetlen, mint nálunk, s ha mégis feltálalják, azt inkább csak a gyertya elfújás és a születésnapost üdvözlő dal eléneklésének szertartásáért teszik. Biztosan megkínálják viszont a gyerekeket szörppel, gyümölccsel, zöldséggel, sajtos, sós ropogtatnivalóval, pattogatott kukoricával, sajtkockákkal és fagylalttal.

Hétköznapok szertartásai

A leggyakoribb ilyen, naponta ismétlődő szertartás a kávézás. Ennek a finn ember "megadja a módját", még a munkahelyi kollektív is biztosítják a kávészünetet. Filteres kávét isznak, nagy csészéből fogyasztják, és legalább kétszer töltenek belőle. A kávé mellé illetlenség nem tálalni folyékony tejszínt vagy tejet és természetesen cukrot. Megkínálnak valamilyen süteménnyel is, mely leggyakrabban leveles tésztából készült túrós-, szilvás-, almástáska, barackpirog vagy egyszerű kekszféle.

A szaunázás szertartása minden finn ember életéhez hozzátartozik. Vendég számára nem is képzelhető el nagyobb megtiszteltetés, mint amikor finn barátai szauna-vacsorára hívják meg. Legyen a szaunázás hétköznapi vagy alkalmi, biztosan elfogy utána néhány üvegnyi sör, mely mellé grillen sült krinolinféléket, pirogot (piirakka) fogyasztanak.

Közepesre előmelegített sütőbe tesszük, kb. 1 órán át, sütjük, levével öntözgetjük.