Svéd húsgombóc (Köttbullar)



4 ek. zsiradék, 1 felaprított hagyma, 1 tojás, 1 dl tej, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 kk. só, csipet cukor, csipet pirospaprika, bors, szerecsendió, 0,5 kk. darált hús (a svédek marhahúst használnak), 3 ek. liszt, 1 dl tejszín.
2 ek. zsiradékban megpároljuk a hagymát.
Villával felverjük a tojást, hozzátesszük a tejet, zsemlemorzsát, 5 percig állni hagyjuk. Beletesszük a sót, fűszereket, hagymát, húst. Jól összekeverjük. 2-4 cm-es gombócokat formálunk.
A hagymás lábasban a többi zsiradékon megsütjük a gombócokat, meleg tálra tesszük.
A visszamaradt zsiradékban kicsit megpirítjuk a lisztet, sózzuk, cukrozzuk, lassan hozzáadunk 2,5 dl vizet, majd a tejszínt. Kevergetve besűrítjük.
A gombócokat a mártásba tesszük, de külön is tálalhatjuk.
Az apró húsgombóc - a svéd smorgasbord elengedhetetlen kelléke. A smorgasbord a hideg és meleg előételek együttese, tulajdonképpen egy nagy büfé. Rendszerint egy hatalmas asztalra rakják ki a legváltozatosabb, ínycsiklandó fogásokat, s vajas kenyérrel fogyasztják ezeket.