Svéd galuska




Simára keverünk 20-25 deka áttört tehéntúrót négy nyers tojással, diónyi vajjal, kevés sóval meg annyi liszttel, hogy galuskatésztát kapjunk,
Sós, forró vízben, amelybe egy kiskanál olajat is öntöttünk, vízbe mártott kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk és kifőzzük. Simára keverünk négy tojássárgát diónyi puha vajjal, megsózzuk, késhegynyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és óvatosan, nehogy összetörjön, elkeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjével. A kifőtt galuskákból kivajazott tűzálló tálba terítünk egy sort, megkenjük a tojáskrémmel, erre ismét galuska kerül, és befedjük a krémmel. Tetejét meghintjük öt deka reszelt sajttal, és a sütőben világos pirosra sütjük. Adhatunk hozzá ecetes savanyúságot is. Ügyeljünk arra, hogy a svéd galuska lágy maradjon.