Norvég reformkenyér



Hozzávalók (2 kenyérhez): 2,5 dl víz, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej vagy joghurt, 1 kk. só, 1 l (kb. 65 dkg) teljes kiőrlésű liszt (Graham-liszt), 7 dl (kb. 40 dkg) finom- vagy kenyérliszt a formák kikenéséhez: vaj a nyújtáshoz: liszt
A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. A hideg tejet beleöntjük, megsózzuk. A kétféle lisztet hozzáadjuk, de a finomlisztet apránként dolgozzuk bele, mert lehet, hogy nem kell mind. Hűtőszekrényben, letakarva egy éjjelen át, pihentetjük. Két 1,5 literes püspökkenyérformát kivajazunk. A tésztát belisztezett deszkán elfelezzük, és két hosszúkás kenyérré gyúrjuk, majd egyenként a formákba fektetjük. Szobahőmérsékleten, 1 órán át, pihentetjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°c, légkeveréses sütőben 180°c) kb. 45 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.