Holland csokoládétorta (Chocoladetaart)




Hozzávalók: 30 dkg keserű főzőcsokoládé, 30 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 2 tojás, 25 dkg liszt, 0,5 cs. vaníliás cukor, 0,5 cs. sütőpor, 0,5 kk. só, 1 dl tej, 2 tojásfehérje, 15 dkg porcukor.
Forró víz fölött egy lábasban olvasszunk fel 10 dkg étcsokit, adjunk hozzá 1 dl forró vizet, keverjük simára.
Keverjünk habosra 10 dkg vajat 20 dkg cukorral, keverjük bele egyenként a tojásokat, majd a vaníliás cukrot, olvasztott csokit.
Keverjük csomómentesre a lisztet, sütőport a csokis keverékkel és a tejjel, öntsük kivajazott kerek formába, közepesre előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig (tűpróba!).

Tortakrém:

Forró víz fölött olvasszunk fel 15 dkg csokit.
2 tojás fehérjéből verjünk kemény habot, fokozatosan verjünk bele 15 dkg porcukrot.
Keverjünk habosra 20 dkg vajat, keverjük össze a tojáshabbal, olvasztott csokival.
Vágjuk 3 lapra a tortát, kenjük meg a krémmel, vonjuk be a tetejét, oldalát is. A maradék csokit reszeljük a tetejére.