Dán aprósütemény



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1 tojás, 4 ek. kristálycukor, 1 kk. só, mandula-, dió- vagy lekvártöltelék, + 1 tojás, apróra vágott dió vagy mogyoró, mandula, kristálycukor a tetejére.
3-4 ek. lisztet elkeverünk a vajjal, 28 x 12 cm-es négyzetre formáljuk, zsírpapírba csomagoljuk, néhány órára hűtőbe tesszük.
Feloldjuk az élesztőt 0,5 dl meleg vízben. Ezt összeöntjük a tejjel, tojással, elkeverjük, majd a liszttel, 4 kk. cukorral összegyúrjuk. Kinyújtjuk, kb. 30 x 30 cm-esre, egyik felére tesszük a vajas lisztet, félbehajtjuk. Négyzetté gyúrjuk, harmadára összehajtjuk, zsírpapírba csomagoljuk, a hűtőbe tesszük 0,5 órára.
Úgy fordítjuk, hogy az oldalán álljon, ismét négyzetesre nyújtjuk, kb. 0,5 cm vékonyra. Összehajtogatjuk, becsomagoljuk, hűtjük.
0,5 óra múlva megismételjük, hűtjük 2-3 órát.
1 cm-esre kinyújtjuk, kb. 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. Megtöltjük, és vagy középre hajtjuk a 4 sarkát, vagy háromszöget, kiflit formálunk.
Tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük, meghintjük vágott mandulával (dióval vagy mogyoróval), kristálycukorral. Ha nem akarjuk azonnal sütni, 4-8 órára hűtőbe tesszük.
Előmelegített, forró sütőben sütjük 5 percig, majd takarékon 10-15 percig, míg aranysárga lesz.
Töltelékek:
Mandulakrém (dió-, mogyorókrém): 25 dkg darált mandulát (diót, mogyorót), 20 dkg porcukrot tejszínnel simára keverünk.
(Ajánlom, mert nagyon finom, bár kissé macerás elkészíteni.)