Csicsókaleves




Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, felvágva, 1 ek főzőolaj, 35 dkg csicsóka, megmosva, 2 sárgarépa, megtisztítva, kockára vágva, 2 paradicsom, feldarabolva, 6 dl zöldségleves, só és frissen őrölt feketebors
1. Futtassuk meg a hagymát az olajon.
2. Közben hámozzuk meg a csicsókát és mossuk meg újból, daraboljuk fel és tegyük az edénybe. Gyorsan dolgozzunk vele, mert nagyon hamar megfeketedik.
3. Adjuk hozzá a többi belevalót is. Lefedve forraljuk fel, majd 30 percig kis lángon főzzük.
4. Nyomjuk át szitán, vagy turmix- ill. robotgéppel pürésítsük.
Ezt a levest ajánlják még fokhagymás croutonnal is.

Fokhagymás crouton

Hozzávalók: 2 szelet fehérkenyér, a héja nélkül; 25 gramm lágy vaj vagy növényi olaj; kevés fokhagyma.
Az összetört fokhagymát keverjük a vajba, és ezzel a vajjal kenjük meg a kenyérszeletek mindkét oldalát. A szeleteket ujjszerűen vágjuk be, és mindkét oldalon süssük ropogósra. Vágjuk kockákra, és ezzel tálaljuk a levest.