Hozzávalók:
8 vékony szelet kenyér, 10 dkg vaj, 1 szelet füstölt lazac,
2 főtt tojás, 8 mokkáskanál kaviár, 1 citrom, 10 dkg sajt, 1 teáskanál
paradicsompüré, petrezselyemzöld vagy citromfű a díszítéshez
A kenyereket
megpirítjuk, és a szeletekből éles kés, vagy kiszúró segítségével téglalap, háromszög
és csillag alakzatokat formázunk. A lazacot ugyanolyan háromszögekre vágjuk,
mint a kenyeret, a vékony sajtszeletekből csillagformákat készítünk, az egyik
keményre főtt tojást felkarikázzuk. A teljesen kihűlt, formázott pirítósokat
megkenjük vajjal. A maradék vaj felében elkeverjük a paradicsompürét, a másik
felét összedolgozzuk egy keményre főtt tojás sárgájával, közben egy-két csepp
citromlével ízesítjük. A maradék sajtot megreszeljük. A lazacdarabokat a
háromszög, a tojáskarikákat a téglalap, a sajtot a csillag formájú kenyérre
tesszük. A tojás közepére kaviárt halmozunk, és pici citromszelettel díszítjük.
A lazacos falatokat tojással elkevert vajjal és citromszelettel díszítjük, a
sajtos falatok tetejére paradicsompürés vajat teszünk, és megszórjuk reszelt
sajttal. Tetszés szerint díszíthetők salátalevéllel, olajbogyóval, hagymakarikával
stb.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Jó tanács: A zakuszkát
magyarul étvágyfalatnak nevezhetjük, hisz belőle egykét darabot fogyasztanak
étvágycsinálónak.