Scsí leves


Scsí leves

Savanyú káposztából készült leves, ahány táj, annyi féle

Scsí 1.

Hozzávalók: 40 dkg marhahús, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 karika zeller, 1/2 fej káposzta, 20 dkg savanyú káposzta, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 szem burgonya, olaj, só, bors
A húst felkockázzuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, lehabozzuk. Amikor a hús már félig puha, beletesszük a kisebb darabokra vágott leveszöldségeket, sóval, borssal, csomóba kötött petrezselyemzölddel ízesítve félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát. Közben a finomra gyalult édes káposztát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a savanyú káposztát, és paradicsompürével ízesítjük. Rövid párolás után a paradicsomos káposztát a leveshez adjuk, és jól kiforraljuk.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
Jó tanács: A savanyú káposztát kissé átmoshatjuk, ha nagyon savanyúnak érezzük, de a babérlevelet ne vegyük ki belőle. Készíthető csak édes vagy csak savanyú káposztával is, de eredetileg mind a kettő kell hozzá.

Scsí 2.

Hozzávalók: 500 g marhahús, 500 g fejes káposzta vagy 250 g édes és 250 g savanyú káposzta, 200 g vegyes zöldség, 1 hagyma, 2 ek vaj, 1 ek sűrített paradicsom, 1 burgonya, só, bors, babérlevél
Elkészítés: A húsból és a zöldségekből 2 liter vízzel húslevest főzünk. A karikákra vágott hagymát és a finomra gyalult fejes káposztát (vagy savanyú káposztát) a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, felöntjük a leszűrt húslevessel, beletesszük a babérlevelet, fűszerezzük a borssal, s amikor a káposzta már majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a marhahúst. Addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Egyes vidékeken csak fejes káposztával, máshol csak savanyú káposztával készítik, de legízletesebb vegyesen.

Scsí 3.

Hozzávalók: 80 dkg fejes káposzta, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg liszt, 1,3 liter csontlé, 2 db babérlevél, 3 g törött bors, fél csomó újhagyma, 25 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, fél csomó zöldpetrezselyem, só.
A fejes káposztát nagyobb kockákra vágjuk és leforrázzuk. A megtisztított zöldségeket hasábokra szeleteljük. A felforrósított vajban az apró, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, beletesszük a zöldségeket, és jól átpirítjuk. Megszórjuk liszttel, kis ideig tovább pirítjuk, majd felengedjük a csontlével.
Sóval, babérlevéllel, törött borssal ízesítjük. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a fejes káposztát, majd a vékony karikákra szelt újhagymát, végül a cikkekre vágott paradicsomot.
Tálaláskor a leves tetejére tejfölt teszünk, és meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Elkészítési idő: 60 perc

Scsí fehér káposztából

Hozzávalók: 20 dkg főtt marhahús, 20 dkg fejes káposzta, 4 dkg vaj, 2 szál répa, 1 szál fehérrépa, 1 fej hagyma, 1 szál póréhagyma, 3 paradicsom, 2 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, só, másfél liter leszűrt húsleves (marhahúsból), 4 kanál tejföl.
Elkészítés: A lobogó húslevesbe rakjuk az apróra vágott káposztát, és megvárjuk, míg újból felforr.  Közben a vajon megpároljuk az apró kockákra vágott répát, fehérrépát és hagymát.  A megpárolt zöldséget, az apróra vágott póréhagymát és a babérlevelet a húslevesbe tesszük, sózás után 20-25 percig főzzük.  Ezután hozzáadjuk a kockára vágott húst, a nyolcfelé vágott paradicsomokat, az áttört fokhagymát és még 5 percig főzzük.  A tejfölt külön tálaljuk.

Zöld scsí 

Hozzávalók: 50 dkg hús 20 dkg sóska, 5 dkg vöröshagyma, 9 dkg liszt, 30 dkg spenót, 5 dkg gyökér, 8dkg zsír, 4 dkg só, 1 db babérlevél, 3 g törött bors, 1 db kemény tojás, 1,5 tejfel.
Elkészítése: A jól megtisztított parajt forró vízben puhára főzzük, és szitán áttörjük. A sóskát a szárától megtisztítjuk, és finom metéltre vágjuk. A megtisztított gyökeret és hagymát finomra vágjuk, és zsírban megpirítjuk, majd a lisztet hozzáadjuk, és tovább pirítjuk. Ha liszt megpirult kissé, beletesszük az áttört parajt, jól összekeverjük, majd húslével és a parajlevével felengedjük. Az egy darabba előre megfőzött húst, tokányszerűen vékonyra szeleteljük, a levesbe tesszük, és az egészet babérlevéllel, törött borssal, sóval fűszerezve 15-30 percig főzzük. A forró levesbe beletesszük az összevágott sóskát. Tálalásnál karikára vágott kemény tojást és tejfelt adunk hozzá.