Raszkolnyik leves


Raszkolnyik leves

Minden orosz levesek koronázatlan királya, pardon, cárja, a raszkolnyik leves. Ezt épp úgy készítjük el, mint a szoljankát, csak belefőzünk még egy szépen tisztított, fölszabdalt disznóvesét. Az igazi raszkolnyiknak két alapföltétele van. Az egyik, hogy fogyasztása előtti este másfél, de inkább két liter vodkát elmaradhatatlanul meg kell innunk, a másik, hogy a raszkolnyikhoz bő vizzel áztassuk, mossuk ki a vesét - másfél liter alaplé esetén nagyon alaposan, két liter fennforgása mellett pedig mégiscsak valamennyire.

Raszkolnyik leves vesével

Hozzávalók: 25 dkg marhavese, 5 zsír, 5 dkg sóska, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg póréhagyma, 25 dkg burgonya, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg sós uborka, 1,5 dl tejfel, 2,5 g bors, 1 db babérlevél.
Elkészítése: A megtisztított és összevágott vesét 1,5 l vízben 1 óra hosszat főzzük. A megtisztított vöröshagymát apróra, a zöldséget pedig metéltre vágjuk, és zsírban aranysárgára pirítjuk. Ezután a sós uborkát felszeleteljük, a burgonyát metéltre vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, az egészet felengedjük a leszűrt húslével, és 25-30 percig főzzük. Hogy jobb íze legyen, a főzés befejezése előtt 5-10 perccel szűrt sós uborkalevet és metéltre vágott sóskát is tehetünk bele. Tálalásnál beletesszük a tejfelt és meghintjük zöldpetrezselyemmel.