Orosz Miska-mackó



Omlós tészta: 75 dkg szitált liszt, 25 dkg puha vaj, 15 dkg tejföl, 22,5 dkg finomított cukor, 10 dkg hámozott, darált mandula, 1 tojás, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 2 púpozott evőkanál kakaó, 1 evőkanál sűrített tej. A hozzávalókat jól összedolgozzuk. A tésztát elfelezzük, az egyiket elkeverjük a kakaóval összedolgozott sűrített tejjel, és kb. 1 órát hűvös helyen pihentetjük. A tésztát lisztezett gyúródeszkán vagy két fólia között 3/4 cm vastagra nyújtjuk. A mackókat az alábbi minta szerint vágjuk ki. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Krém: 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1 rúd vanília kikapart belseje. Habosra keverjük a vajat. Az átszitált porcukrot, a citromlevet és a vanília kikapart belsejét jól elkeverjük a vajjal. A krémmel összeragasztunk egy-egy világos és sötét figurát.
Máz: 2 tojásfehérje, 5 dkg szitált porcukor, ételfesték. A tojásfehérjét habosra verjük a porcukorral, majd több részre osztva, tetszés szerinti színű ételfestékkel színezzük. Pergamenpapírból tölcsért készítünk, és a mázat ebből adagolva kidíszítjük a figurákat.