Omlós tészta: 75 dkg szitált
liszt, 25 dkg puha vaj, 15 dkg tejföl, 22,5 dkg finomított cukor, 10 dkg
hámozott, darált mandula, 1 tojás, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, 2
púpozott evőkanál kakaó, 1 evőkanál sűrített tej. A hozzávalókat jól
összedolgozzuk. A tésztát elfelezzük, az egyiket elkeverjük a kakaóval
összedolgozott sűrített tejjel, és kb. 1 órát hűvös helyen pihentetjük. A
tésztát lisztezett gyúródeszkán vagy két fólia között 3/4 cm vastagra nyújtjuk.
A mackókat az alábbi minta szerint vágjuk ki. A lapokat sütőpapírral bélelt
sütőlemezre fektetjük, és 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített
sütőben kb. 20 percig sütjük.
Krém: 15 dkg vaj, 20 dkg
porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1 rúd vanília kikapart belseje. Habosra keverjük
a vajat. Az átszitált porcukrot, a citromlevet és a vanília kikapart belsejét
jól elkeverjük a vajjal. A krémmel összeragasztunk egy-egy világos és sötét
figurát.
Máz: 2 tojásfehérje, 5 dkg
szitált porcukor, ételfesték. A tojásfehérjét habosra verjük a porcukorral,
majd több részre osztva, tetszés szerinti színű ételfestékkel színezzük.
Pergamenpapírból tölcsért készítünk, és a mázat ebből adagolva kidíszítjük a
figurákat.