Hússaláta


Hússaláta 1.

Hozzávalók: 20 dkg hideg főtt vagy sült marhahús, 15 dkg alma, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg ecetes uborka, 2 dl tartármártás, 1 keménytojás, só, őrölt bors, ízlés szerint
A húst, burgonyát, hámozott almát, uborkát finommetéltre vágjuk. Mély tálban elkeverjük annyi mártással, hogy az anyagokat éppen összetartsa. Így formázható a saláta. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Kúppá formázzuk (adagonként vagy egészben). A többi mártással vékonyan bevonjuk és keménytojás-karikákkal díszítjük.

Hússaláta 2.

Hozzávalók: 40 dkg sült vagy főtt hús, 30 dkg burgonya, 10 dkg alma, 20 dkg uborka, 1 dkg mustár, 1 dkg só, 1 g törött bors, 4 tojás, 2 dl tartármártás, 2 dkg hagyma, egy fél citrom, egy fél csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg aszpik, 1 fejes saláta, 1 cékla.
A főtt burgonyát meghámozzuk. A húst és a kihűlt burgonyát, a hámozott almát, az uborkát és két kemény tojást vékony metéltre vágunk. Ízesítjük citromlével, mustárral, sóval, borssal, finomra vágott hagymával, és összekeverjük a tartárral. Meghintjük vagdalt zöldpetrezselyemmel, körülrakjuk kockákra vágott aszpikkal. Tojásnegyedekkel, salátalevelekkel és céklával díszítjük.

Hússaláta 3. (1933-ból)

Sült vagy főtt borjú-, marha-, vagy sovány disznópecsenyét vékony, hosszú metéltre vágunk, és a salátástálba tesszük. A hús mennyiségéhez arányított földarabolt szardellákat, metéltre vágott füstölt marhanyelvet vagy sonkát, apróra vagdalt kapribogyót kevés karkára vágott vöröshagymát és kockára vágott ecetes vagy vizes uborkát keverünk közéje. Mustár- vagy tartármártással leöntve hidegre tesszük."