Gulka-leves



15 dkg sovány marhahúst, 15 dkg disznóhúst, 5 dkg füstölt kolbászt és 5 dkg füstölt szalonnát húsdarálón ledarálunk. 4-5 darab nagy burgonyát megtisztítunk, finomra megreszeljük, szitára tesszük s kissé megnyomkodjuk, hogy a leve lecsurogjon. A lecsurgatott, reszelt burgonyát a darált hús közé keverjük, adunk hozzá 2-3 egész tojást, kevés sót (a sóval vigyázzunk, mert a kolbász és a szalonna már sós) s alaposan átdolgozzuk, hogy jól elkeveredjék. Zsírral, liszttel rántást készítünk, vigyázva, hogy ne piruljon meg nagyon, csak zsemleszínű maradjon, felengedjük annyi vízzel, amennyi levesre szükségünk van. (Olyan lé, amelyben füstöltsonka főtt ki, még jobb.) A burgonya- és húskeverékből lisztes kézzel tojásnyi gombócokat készítünk, amelyeket, a rántott levesbe, ha jól felforrt, egyenkint belerakunk, s lassan főzünk. Amint a gombócok megfőttek, 1-2 kanál tejfellel felforraljuk a levest még s annyi borecetet és sót adunk bele, amennyi ízlésünknek megfelel.