A tea ugyanúgy, mint a kávé, a
legnépszerűbb italok közé tartozik, és a nap szinte minden szakában
fogyasztható. Készítése eltér a Magyarországon, illetve Európában szokásos
főzési módoktól, inkább az Oroszországban ismert "szamovár"
módszerhez hasonlít.
A jó török tea elkészítéséhez két
egymásra helyezett kannára van szükség: egy nagyobb fémből készült melegítésre
alkalmas teafőzőre és egy kisebb, porcelán kannára. Az alsó kannát megtöltjük
hideg vízzel és feltesszük a tűzre. A felső kannába szórjuk a tealeveleket,
csészénként egy kanállal és egy kanállal számítunk a kannára is. Néhány csepp
vízzel meglocsoljuk és feltesszük az alsó kannára. Amikor a víz forrni kezd, a
teafüveket kevés vízzel leforrázzuk, majd körülbelül 10 percig tovább forraljuk
az alsó kannát mialatt a felső kannában a tealevelek gőzölődnek, teasűrítmény
készül. Ebből ki-ki, ízlése szerint tölt a csészéjébe, felönti a forrásban lévő
vízzel. Jellegzetes, apró, alul öblös, majd elkarcsúsodó és újból kiöblösödő
kb. 1 dl-es poharakból fogyasztják.
Zöld tea
Közép- és Belső-Ázsiában
legelterjedtebb a zöld tea fogyasztása. A sivatagos, forró éghajlatú vidéken
kiváló szomjúság csillapító. A hazatérő családtagot, vagy érkező vendéget
azonnal teával kínálják, ami állandóan ivásra készen áll minden háztartásban,
vendéglőben. Hűsítő hatása azon alapszik, hogy a kívülről a nagy hőségből jött,
felhevült ember tűzforrón megissza a teát, ettől hirtelen verejtékezni kezd, a
nagy melegben a verejték egyszeriben elpárolog, és a szervezet hőt veszít.
Vámbéry Ármin, a híres magyar
keletkutató buharai utazása során ismerkedett meg a zöld teával. Hatásáról így
ír: "Az első cseppekkel szelíd tűz terjed el az erekben a többiek a
szívbe, és a fejbe nyomulnak, a szem fényleni és ragyogni kezd...."
Elkészítése lényegesen
egyszerűbb, mint a fekete teáé. Előmelegített porcelán teáskannába
négycsészénként számítva 1 teáskanál zöld teát szórunk, majd ráöntjük a forró
vizet.
Buharai zöld tea
Az előmelegített porcelán kannába
csészénként 1 teáskanál teafüvet szórunk, leöntjük forró vízzel, 2 percig állni
hagyjuk. A víznek megfelelő mennyiségű forró tejet öntünk rá, összekeverjük,
forrón csészékbe töltjük.
Ayran
Népszerű, nagy melegben kiválóan
hűsítő ital. A magyar olvasó számára talán kissé szokatlannak tűnhet, de ki
kell próbálni! 1 liter kefirt, írót vagy joghurtot 1 liter vízzel /esetleg
ásványvízzel / állandó keverés mellett elvegyítünk. Kissé megsózzuk, majd jégbe
hűtjük. Frissítőként, de hús és zöldség étel mellé is fogyasztható.