Hozzávalók: 1 kg birka vagy
borjúhús, 6 közepes hagyma, a tésztához: 35 dkg liszt, 2 evőkanál margarin, 2
paradicsom, 1 csokor petrezselyem, só, bors, kakukkfű
Elkészítés: A hagymát finomra
vágunk, a margarinon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az egészen apróra vágott
húst, és 30 percig lassan tovább pároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt
paradicsomot, vízzel felöntjük, és 90 percig folytatjuk a főzést. Ezután 2
finomra vágott hagymát adunk hozzá, kicsit átforraljuk, addig, hogy az újonnan
hozzáadott hagyma is megüvegesedjen. Borssal, kakukkfűvel ízesítjük,
félretesszük, hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítéséhez a
lisztből vulkánszerű kúpot képezünk, a közepébe helyezzük a margarint, 1
tojást, sót s vízzel sima tésztát gyúrunk. A tésztát körülbelül 1/2 cm
vastagságura kinyújtjuk, és négyszögletes darabokra vágjuk. A közepére a
hústöltelékekből kis halmokat formálunk, és háromszögletűre összehajtogatjuk.
Tetejét tojással megkenjük, kizsírozott sütőlemezre helyezzük, és közepesen
meleg sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Törökországban a talas kebabot
készítik u.n. yufkából is. Magyarországon e célra leveles tésztát vagy
réteslapot is használhatunk.