Hozzávalók
4 személyre: 1 kg tisztított pacal, 1,5 dl tej, kevés liszt, 1 fej fokhagyma,
bor vagy almaecet, kevés piros paprika, bors.
Elkészítése:
A pacalt alaposan megmossuk, több vízben is. Ha ez nem lenne elég, néhány órára
enyhe ecetes vízben is állhat, amit jól leöblítünk. Ha már tiszta a pacal, sós
vízben puhára főzzük, majd vékony csíkokra vágjuk. A pacal levét nem öntjük ki,
hanem leszűrjük, hozzáadjuk a tejet, a fokhagyma felét, a pirospaprikát,
megborsozzuk és beletesszük a csíkokra vágott pacalt. Így főzzük tovább 15-20
percig. Tálaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Nem hiányozhat az
asztalról egy kis tálkában kikevert zúzott fokhagyma, pici olaj és kevés ecet
keveréke sem, melyből mindenki ízlése szerint tesz a levesbe.