Pacal leves



Hozzávalók 4 személyre: 1 kg tisztított pacal, 1,5 dl tej, kevés liszt, 1 fej fokhagyma, bor vagy almaecet, kevés piros paprika, bors.
Elkészítése: A pacalt alaposan megmossuk, több vízben is. Ha ez nem lenne elég, néhány órára enyhe ecetes vízben is állhat, amit jól leöblítünk. Ha már tiszta a pacal, sós vízben puhára főzzük, majd vékony csíkokra vágjuk. A pacal levét nem öntjük ki, hanem leszűrjük, hozzáadjuk a tejet, a fokhagyma felét, a pirospaprikát, megborsozzuk és beletesszük a csíkokra vágott pacalt. Így főzzük tovább 15-20 percig. Tálaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Nem hiányozhat az asztalról egy kis tálkában kikevert zúzott fokhagyma, pici olaj és kevés ecet keveréke sem, melyből mindenki ízlése szerint tesz a levesbe.