Ánizspálinka



/Raki/
Régen a raki lakoma kizárólag férfiak számára rendezett dínom-dánomot jelentett. Ma azonban egyre több nő is részesévé válhat. Raki lakomát házon belül és kívül, vendéglőkben is rendeznek, ahol a finom falatok, csevegés, sőt hadtáncosnők művészetében gyönyörködve lehet élvezni a raki könnyű bódulatát.
Az ital valójában 45-50%-os borpárlat, melyet ánizzsal izésítenek. A Balkánon, a Mediterrán térség szinte valamennyi országában kedvelt ital. Vízzel, szódavízzel hígítva fogyasztják, amitől az átlátszó pálinka tejszerű folyadékká válik.
A raki lakomának szabott rendje van és az alábbiakban egy ma már klasszikusnak is számító, ételsor leírásával szeretnénk bepillantást adni a török ember ünnepi étrendjébe.

1 fogás:
Zöld saláták
Ecetben marinírozott savanyúságok
Fehérsajt /juhsajt/
Keménysajt /kaşar/
Sonka
Török szalámi
Cukordinnye
Olajbogyó, dió
Fokhagymás uborka
Fehérbab saláta

2. fogás:
pastirma / marhahúsból készült erősen fűszerezett, füstölt, szárított hús /
Sült kagyló
Tarator mártás melegen
Máj albán módra

3. fogás:
Szezonnak megfelelő hal sütve vagy grillezve

4. fogás:
Különféle húsételek, pl. rablóhús, birkasült
Darált húsból készült fasírozottak

5. fogás:
Hideg zöldségételek, pl. articsóka olajban, rizses póré, töltött szőlőlevelek, sült paraj fokhagymával, sült padlizsán, sült paprika

6. fogás:
Darált hússal vagy sajttal töltött leveles tészták

7. fogás:
Újra fokhagymás uborka

8. fogás:
Édességek, gyümölcs

9. fogás:
Török kávé
És természetesen mindehhez, de leginkább az első fogásokhoz a raki.