/Raki/
Régen a raki lakoma kizárólag
férfiak számára rendezett dínom-dánomot jelentett. Ma azonban egyre több nő is
részesévé válhat. Raki lakomát házon belül és kívül, vendéglőkben is rendeznek,
ahol a finom falatok, csevegés, sőt hadtáncosnők művészetében gyönyörködve
lehet élvezni a raki könnyű bódulatát.
Az ital valójában 45-50%-os
borpárlat, melyet ánizzsal izésítenek. A Balkánon, a Mediterrán térség szinte
valamennyi országában kedvelt ital. Vízzel, szódavízzel hígítva fogyasztják,
amitől az átlátszó pálinka tejszerű folyadékká válik.
A raki lakomának szabott rendje
van és az alábbiakban egy ma már klasszikusnak is számító, ételsor leírásával
szeretnénk bepillantást adni a török ember ünnepi étrendjébe.
1 fogás:
Zöld saláták
Ecetben marinírozott savanyúságok
Fehérsajt /juhsajt/
Keménysajt /kaşar/
Sonka
Török szalámi
Cukordinnye
Olajbogyó, dió
Fokhagymás uborka
Fehérbab saláta
2. fogás:
pastirma / marhahúsból készült
erősen fűszerezett, füstölt, szárított hús /
Sült kagyló
Tarator mártás melegen
Máj albán módra
3. fogás:
Szezonnak megfelelő hal sütve
vagy grillezve
4. fogás:
Különféle húsételek, pl. rablóhús,
birkasült
Darált húsból készült
fasírozottak
5. fogás:
Hideg zöldségételek, pl.
articsóka olajban, rizses póré, töltött szőlőlevelek, sült paraj fokhagymával,
sült padlizsán, sült paprika
6. fogás:
Darált hússal vagy sajttal
töltött leveles tészták
7. fogás:
Újra fokhagymás uborka
8. fogás:
Édességek, gyümölcs
9. fogás:
Török kávé
És természetesen mindehhez, de
leginkább az első fogásokhoz a raki.