Serbetek
A török hódoltság korában
játszódó regényekben gyakran előfordul a törökök mézédes itala a serbet (magyar
változata a szerbet, sörbet, sörbet). Túlságosan édesek, Magyarországon kevésbé
honosodtak meg. Ízelítőül néhány elkészítésének leírását közöljük. Eltekintünk
a mennyiségek megadásától miután itt különösebben szabott arányok nincsenek,
mindenki ízlése szerinti édességre, sűrűségre készíti az italt.
Citrom-serbet
Cukorral édesített vizet
forralunk úgy, hogy beletesszük 1-2 citrom fehér részétől megtisztított héját.
A citromok levét kinyomjuk, a vízhez adjuk, sáfrány sűrítménnyel ízesítjük, a
citromok héját kivesszük, az ital behűtve kínáljuk.
Gránátalma-serbet
Cukorral édesített vizet
forralunk, a gránátalmák levét kinyomjuk, a vízhez adjuk, majd az ital behűtve
tálaljuk.
Sárgarépa-serbet
A sárgarépát megtisztítjuk,
megmossuk, és karkára vágjuk. Ráöntjük a vizet, feltesszük főni. Amikor a
sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a cukrot és lassú tűzőn vaníliás cukorral
együtt újra, felfőzzük. Jégre tesszük, jégkockával, öblös poharakban
tálaljuk.
Rózsa-serbet
Cukorral édesített vizet
forralunk és tearózsa esszenciával, vagy tearózsa levelekkel ízesítjük.
Fűszeres paradicsomital
A hagymát, zeller zöldjét, a
petrezselymet megtisztítjuk, összevágjuk. A paradicsomlét megsózzuk,
citromlével ízesítjük. Beletesszük az összevágott hagymát, zellert,
petrezselymet. Poharakba öntjük, jégkockával tálaljuk.