Serbetek



Serbetek

A török hódoltság korában játszódó regényekben gyakran előfordul a törökök mézédes itala a serbet (magyar változata a szerbet, sörbet, sörbet). Túlságosan édesek, Magyarországon kevésbé honosodtak meg. Ízelítőül néhány elkészítésének leírását közöljük. Eltekintünk a mennyiségek megadásától miután itt különösebben szabott arányok nincsenek, mindenki ízlése szerinti édességre, sűrűségre készíti az italt.

Citrom-serbet

Cukorral édesített vizet forralunk úgy, hogy beletesszük 1-2 citrom fehér részétől megtisztított héját. A citromok levét kinyomjuk, a vízhez adjuk, sáfrány sűrítménnyel ízesítjük, a citromok héját kivesszük, az ital behűtve kínáljuk.

Gránátalma-serbet

Cukorral édesített vizet forralunk, a gránátalmák levét kinyomjuk, a vízhez adjuk, majd az ital behűtve tálaljuk.

Sárgarépa-serbet

A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és karkára vágjuk. Ráöntjük a vizet, feltesszük főni. Amikor a sárgarépa megpuhult, hozzáadjuk a cukrot és lassú tűzőn vaníliás cukorral együtt újra, felfőzzük. Jégre tesszük, jégkockával, öblös poharakban tálaljuk. 

Rózsa-serbet

Cukorral édesített vizet forralunk és tearózsa esszenciával, vagy tearózsa levelekkel ízesítjük.

Fűszeres paradicsomital

A hagymát, zeller zöldjét, a petrezselymet megtisztítjuk, összevágjuk. A paradicsomlét megsózzuk, citromlével ízesítjük. Beletesszük az összevágott hagymát, zellert, petrezselymet. Poharakba öntjük, jégkockával tálaljuk.